Meestal vieren artiesten een muzikaal jubileum met een unieke verzamelaar, maar op die regel is Frans Bauer een uitzondering. Eind december wordt de zanger uit Fijnaart 41 en het lijkt wel of hij meer energie en goesting heeft in het leven dan voorheen. ‘Stilstaan is achteruitgaan’ hoor je de positiefste Nederlander wel eens zeggen en dus voegt hij de daad bij het woord en trakteert hij z’n fans – in het jaar waarin hij z’n 20 jarig jubileum viert als artiest – op een nieuw album. Met ‘Lieve schat’ bevestigt Bauer dat hij niet alleen op het podium, maar ook als songschrijver weet wat zijn publiek wil. Het nieuwe album bevat 14 gloednieuwe nummers, die Bauer zelf schreef, badend in de gezellige sfeer van het levenslied en de polonaise.

Nieuwe cd: ‘Lieve schat’

Het waren best wel zware maanden maar ik heb enorm veel plezier gehad”, trapt Frans Bauer het gesprek op gang. Haast onmiddellijk na de release van z’n vorig album ‘De mooiste jaren komen nog!’, half oktober van vorig jaar, begon Bauer al te schrijven aan z’n nieuwe cd. Het jaar waarin hij 40 werd leverde de zanger een aanstroom van inspiratie en positieve energie op. “Ik was best lang op zoek naar mijn eigen identiteit als songschrijver. Op mijn vorige cd heb ik quasi alle teksten voor mijn rekening genomen en dat zorgde ervoor dat ik overstelpt werd met positieve reacties van mijn fans en het publiek. Ze wisten het enorm te waarderen dat ik het Nederlandstalige levenslied trouw ben gebleven. Als songschrijver heb ik dan ook het schrijfproces ondergaan en ben ik mee geëvolueerd. Speelde ik vroeger wel eens met de gedachte om muzikaal te verbreden, dan heb ik dat idee voorgoed laten varen. Ik vind duidelijkheid, maar wel met een vernieuwde visie, erg belangrijk. Wie dadelijk mijn nieuwe cd ‘Lieve schat’ koopt, die krijgt wat hij verwacht. Mensen kennen mij als een volksartiest die liedjes zingt over dingen die mensen raken. Nog meer dan vroeger ben ik trots om te kunnen zeggen dat ik een volksartiest ben. Ik hou ervan om op een podium te staan en om het publiek te bespelen met mijn liedjes. Daarom doe ik het graag”, zegt Frans Bauer.

Warme begroeting

De titel ‘Lieve schat’ wekt meteen de illusie en het vermoeden dat Frans misschien wel z’n nieuwe cd opdraagt aan z’n vrouwtje Mariska, waarmee hij inmiddels al meer dan 22 jaar samen is. “Ik had niet meteen thuis iets goed te maken,” zegt Bauer al lachend. “Maar dat neemt niet weg dat de titel van mijn nieuwe niet van toepassing kan zijn op mijn vrouw. Tja, zij is nog steeds mijn alles hé. We hebben samen vier gezonde kinderen en de steun die ik van haar en van de kinderen dagelijks krijg zorgen ervoor dat ik al die leuke dingen kan doen in mijn leven. ‘Lieve schat’ is niet alleen de titelsong van het album, het zijn twee woorden die ik heel vaak in de mond neemt. Als ik mensen tegenkom die ik graag heb, dan heb ik meteen ook de neiging om hen aan te spreken met ‘Lieve schat’. Je weet dat ik een “mensen-mens” ben. Ik maak heel graag tijd vrij voor mijn fans, mijn publiek en mensen die mij dagelijks omringen. Vandaar ook de albumtitel ‘Lieve schat’, als een soort van warme begroeting zeg maar.”

Hits

Twee hits zijn het nieuwe Bauer album ondertussen al voorafgegaan. Begin dit jaar lanceerde Frans het erg aanstekelijke nummer ‘Skippybal’, waarin de bekende springbal de prominente hoofdrol had. Een paar weken geleden bracht Frans de goed in het oor liggende polka ‘Ratatadadada’ uit. „Een groot verhaal hangt er niet meteen aan vast. Het idee van het liedje is ontstaan op een doordeweekse dag. Ik kreeg plots een ingeving en hoorde mijzelf luidop zeggen ‚Ra Ta Ta’..daar ben ik dan op verder gaan borduren en zo ontstond in geen tijd mijn nieuwste polonaise die tijdens de komende carnaval periode nog hoge toppen gaat scheren”, zegt Bauer enthousiast. ‘Ratatadadada’ wordt trouwens ondersteund met een heel opvallende videoclip die bestaat uit 8 verschillende typetjes die Frans allemaal voor z’n rekening neemt.

Gevarieerd

‘Een muzikaal gevarieerd album’, zo zou je de nieuwe Frans Bauer misschien nog wel het beste kunnen omschrijven. Frans pakt opnieuw uit met zijn geslaagde muzikale recept en bewijst met nummers als ‘Ratatadadada’, ‘Want als ik in je ogen kijk’, ‘Met jou de wereld rond’ en ‘Feest’, dat hij de onvolprezen koning is van de Nederlandstalige ambiance. Maar Bauer heeft ook een patent genomen op meezingers en daar zijn de titelsong ‘Lieve schat’ en ‘Bella Mia’ twee mooie voorbeelden van. Muzikaal waagt Frans zich ook aan een heuse ‘Reggea Night’. Zeker nog het vermelden waard, zijn de twee absolute tegelplakkers ‘Hou me nu maar vast’ en ‘Ik kan niet zonder jou’, liedjes die je regelrecht naar de keel grijpen en zorgen voor heel wat ontroering.

Het nieuwe album ‘Lieve schat’ van Frans Bauer verschijnt fysiek en digitaal op vrijdag 31 oktober 2014 simultaan in Nederland en Vlaanderen via het label Universal/NRGY Music.

Tracklist:

  1. Want als ik in je ogen kijk
  2. Vergeet nu maar al je zorgen
  3. Bella Mia
  4. Skippybal
  5. Lieve Schat
  6. Huilen heeft echt geen zin
  7. Laten we dansen
  8. Reggea Night
  9. Met jou de wereld rond
  10. Hou me nu maar vast
  11. Ratatadadada
  12. Geef me nog een keer ’n laatste kus
  13. Ik kan niet zonder jou
  14. Het feest

Frans Bauer in Hasselt én Oostende

Opnieuw is 2014 een groot jaar voor Frans Bauer. In Nederland ging begin oktober zijn tiende theatertournee ‘Live In Concert X’ van start, die Frans brengt langsheen de grootste theaterzalen. De Vlaamse Bauer fans worden verwacht op zaterdag 22 november (Ethias Theater Hasselt) en op zondagmiddag 23 november (Casino Kursaal Oostende) want dan geeft Frans – samen met Dana Winner – twee optredens in ons land.

Café Corsari met Frans Bauer

Van maandag 3 tot en met donderdag 6 november is Frans Bauer gastpresentator in de populaire laatavond talkshow Café Corsari. Frans zal er elke avond voor de vrolijke noot zorgen en geeft ook zijn eigenzinnige kijk op het leven. “Ik ben erg vereerd dat ze mij uitgenodigd hebben als gastpresentator. Weet je, het is toch een vorm van erkenning die je krijgt. Ik kom al twintig jaar onafgebroken naar Vlaanderen en het mooiste compliment dat je kan krijgen is dat men mij ook als een echte Vlaming ziet. Ze houden in Vlaanderen van Fransje Bauer en dat voelt nog steeds heel goed aan”, zegt Frans met een kamerbrede glimlach. De dagen dat Frans te gast is in Café Corsari, zal hij vooraf in Vlaanderen ook intens promotie maken voor z’n nieuwe cd ‘Lieve schat’. Op donderdag 6 november zingt hij trouwens ‘Ratatadadada’ in Café Corsari.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over