n dat we dan opnieuw de crème de la crème van de nationale en internationale jazzscene naar het prachtige Park Den Brandt halen, was u uiteraard niet ontgaan. In deze nieuwsbrief willen we echter een zeer speciale dag op Jazz Middelheim belichten, een dag waarop we een artieste brengen die u misschien niet direct met jazz associeert, maar van wie het leven leest als één grote ode aan de totale vrijheid van geest.

Muziek en poëzie met Patti Smith

Nog voor ze zelf muziek speelde, was Patti Smith straatkunstenares. In 1975 nam ze haar eerste album ‘Horses’ op, onder de vleugels van John Cale. Dat album was een mengeling van muziek en gesproken poëzie. Op Jazz Middelheim mag u op 13 augustus iets zeer gelijkaardig verwachten. Onder de naam An Evening of Words and Music with Patti Smith staat deze fenomenale artieste om 21.30u op de Main Stage. Smith is ambitieus, onconventioneel en danst over de genres heen. Eigenlijk krijgt u drie optredens in één: dat van een dichteres, een muzikante en een revolutionair. Het is niet voor niets dat muzikanten als PJ Harvey en Morrissey en bands als Sonic Youth en R.E.M. haar hun grootste invloed noemen. In vele lijsten zie je de naam Patti Smith terugkomen, o.a. in de ‘100 Most Influential People’ van Time Magazine en de '100 Greatest Artists’ van Rolling Stone. Op Jazz Middelheim krijgt u een akoestische set voorgeschoteld, waarin we voorbij alle bombast de ongelooflijk creatieve Patti Smith te zien krijgen.

Een ode aan Ornette Coleman

Patti Smith is niet de enige die de festivalgangers bij momenten stil zal krijgen. Ook Ornette Coleman Tribute ‘Denardo Vibe’ komt op 13 augustus naar Jazz Middelheim. Denardo Coleman, drummer en zoon van, komt samen met muzikanten uit de laatste groep van Ornette Coleman naar Jazz Middelheim en speelt op de Main Stage om 19.30u. Hij doet dit met de boodschap dat, ondanks het recent overlijden van zijn vader, Colemans muziek voor altijd moet en zal blijven voortbestaan. Ornette Coleman werd 85 jaar en zette de toon voor een reeks vernieuwende concepten binnen de jazzwereld. Na een indrukwekkend debuut dankzij albums zoals ‘The Shape of Jazz to Come’, ‘This is our Music’ en ‘Free Jazz’, stond hij allesbehalve stil. De kern van zijn betoog zou uiteindelijk altijd draaien rond het afbreken van muzikale conventies en een omarming van het experiment. in 2007 was hij nog te gast op Jazz Middelheim en gaf toen een fabelachtig concert. We verwelkomen Denardo Coleman dan ook met open armen om deze mooie herinnering naar boven te halen en te genieten van een live concert speciaal voor u en zijn vader.

En wat brengt zaterdag 13 augustus nog?

Het knotsgekke en eigenwijze ICP Orchestra, vier zeer uiteenlopende sets van de Belgische meesterdrummer Eric Thielemans en uiteraard een concert van onze artist in residence, trompettist Avishai Cohen. En dat allemaal op een schitterende locatie, onder een hopelijk stralende zon, en met een lekker drankje in de hand. Tot dan!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: