AB, Recupel en Black Box Revelation werken samen om 3.000 oude mobiele telefoons in te zamelen. Wie toestellen doneert, mag naar een exclusieve show van Black Box Revelation of krijgt concertcheques in ruil. De ingezamelde gsm’s krijgen een nieuw leven via Recupel. Zo moeten er minder grondstoffen worden aangeboord om nieuwe toestellen te maken.

De wereld staat voor grote milieu-uitdagingen. Grondstoffenschaarste, druk op het klimaat: we kunnen niet oneindig grondstoffen aanvoeren uit verre landen om hier toestellen te maken. Daarom delen AB, Recupel en Black Box Revelation de missie om minstens 3.000 oude toestellen van muziekfans te verzamelen en te recycleren.

Het concept is eenvoudig: iedereen kan oude toestellen afgeven in AB of via Bpost opsturen. Per toestel krijg je een concertcheque van €5. Wie twee toestellen inlevert, kan er ook voor kiezen om een exclusieve show van Black Box Revelation bij te wonen.

Urban mining

Recupel-onderzoek leert dat in Belgische huizen zo’n anderhalf miljoen oude mobiele telefoons rondslingeren, terwijl die vol zitten met grondstoffen die we kunnen recupereren. En wie recupereren zegt, zegt Recupel. De vzw werkt samen met kringloopwinkels en met lokale verwerkers die al die toestellen zorgvuldig ontmantelen en de onderdelen en grondstoffen weer een nieuw leven geven. Urban mining heet dat: de grondstoffen liggen voor het rapen in onze eigen huizen!

“Met heel weinig moeite kunnen onze muziekfans dus een groot verschil maken. Hun oude toestellen waren eigenlijk niets meer waard, tot nu: ze krijgen er livemuziek voor in ruil! Dat lijkt ons een win-win voor zowel de planeet als ons publiek”, vertelt Ward Cannaerts van Ancienne Belgique.

Black Box Revelation speelt exclusieve show

Ook Jan en Dries van Black Box Revelation staan volledig achter die boodschap. De Belgische rockband zet zijn schouders mee onder het project en speelt zelfs een exclusieve Clubshow in AB op 28 januari 2024 voor muziekfans die minstens twee telefoons recycleren.

“Veel muziekfans zijn intensieve gsm-gebruikers. Doorheen de jaren verslijten ze er heel wat. Door onze samenwerking met Black Box Revelation en AB kunnen we nu een heel mooi aanbod doen: je toestellen met een gerust gemoed achterlaten bij een betrouwbare partner. En in ruil ook nog eens een fijne portie muziek krijgen. Samen maken we de cirkel rond!”, vertelt Stijn Ombelets van Recupel.

Meer weten over deze missie? Kijk dan even hier.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: