Het Eilandje is hot... en dat zal iedereen geweten hebben. Van vrijdag 8 september tot en met zondag 17 september bruist de buurt van de Londenbrug tot aan het Havenhuis nóg wat meer. Tien dagen lang vindt er ‘Part of Antwerp’ plaats, een gloednieuw festival boordevol activiteiten voor jong én oud, georganiseerd door eventmarketingbureau Zanzibar en ondersteund door het Havenbedrijf Antwerpen. Populaire evenementen en gevestigde waarden zoals de HavenChallenge, de tweejaarlijkse Vlaamse Havendag, en het Drakenbootfestival worden gebundeld tot één groot festival en aangevuld met tientallen nieuwe festiviteiten zoals straattheater, 3D Street Art, live optredens en party’s, een foodtruck event, dining on water,… en zelfs een job - en netwerkevent. Deze brede programmatie maakt dat iedereen er aan zijn trekken zal komen. “Do you want to be a Part of Antwerp”?

Traditiegetrouw vinden er in de eerste helft van september rond het Havenhuis en langs het Kattendijkdok verschillende populaire evenementen plaats, georganiseerd of actief ondersteund door het Havenbedrijf Antwerpen . Evenementen als de Vlaamse Havendag en de HavenChallenge (de vernieuwde versie van de vroegere Havenrun) trekken al jaren duizenden deelnemers en toeschouwers.

“En wat als we dat eens allemaal bundelen tot één groot festival, 10-dagen lang…? ” dacht Luc Van Hove, eigenaar van het Antwerpse eventmarketingbureau Zanzibar en bezieler en organisator van het evenement. “De productie - & marketinginspanningen, geleverd voor en door elkeen van de bestaande events waren gigantisch. We zagen al snel het potentieel in het samenbrengen tot één groot festival, aangevuld met tal van nieuwe activiteiten. Je krijgt dan een natuurlijke kruisbestuiving van publiek en deelnemers!”.

“Toen Zanzibar het idee rond Part of Antwerp kwam voorstellen, hoefden we niet lang na te denken of we hierin zouden meestappen. Als Havenbedrijf doen we al langer inspanningen om haven en stad dichter bij elkaar te brengen. Wat beiden verbindt, is de rivier die Vlaanderen zoveel welvaart biedt. Dat er nu een festival wordt gecreëerd op, rond en naast het water, is de perfecte vertaling van een Stad aan de Stroom.” zegt Marc Van Peel, schepen voor haven bij stad Antwerpen

Gevarieerde programmatie met voor ieder wat wils

Het festival bestaat uit verschillende activiteiten die samen, letterlijk dan, ‘deel uitmaken’ van Part of Antwerp. Op die manier krijg je een goed gevuld en bovenal erg gevarieerd programma, met een goede mix aan activiteiten voor alle leeftijden en interesses. Van architectuur en theater over sport, culinair, muziek en gezinnen. De volledige programmatie wordt de komende weken bekendgemaakt en is terug te vinden op www.partofantwerp.be. Hieronder lichten we al een grote tip van de sluier op.

  • Het eerste weekend draait het vooral om muziek. De structuren van de Waagnatie en het bijhorende Bocadero bieden het hele weekend lang onderdak aan allerhande muzikale events. De aftrap wordt op vrijdag gegeven met een editie van het populaire afterwork concept Flying Pig, onmiddellijk gevolgd door een Disco²Disco party. Hiervoor slaan de organisatoren van 5voor12 de handen in elkaar om op één locatie een variërend programma samen te stellen .

Op zaterdag staat alles in het teken van de jongeren (16-25 jaar) met een mini-dancefestival dat om 14u van start gaat en om middernacht eindigt. Wie liever naar liveoptredens gaat kan op zondag terecht in de Waagnatie waar verscheidene genres de revue zullen passeren of naar Jazz concerten die doorgaan in samenwerking met Red Star Line Museum onder de noemer Jazz@Red Star Line.

  • Door de week heen is er ruimte voor Tizarte: een 3D Street Art expo, en tal van animaties en optredens voor kinderen en jongeren.

Er is ook ruimte voor een ‘professioneel luik’. Op woensdag 13 september is er een netwerkevent georganiseerd door WannaWork. WannaWork wil de kloof dichten tussen jongeren en de jobs door hen online én fysiek samen te brengen.

Op donderdag 14 september vindt er een jobevent plaats in samenwerking met Talentenstroom en Talentenfabriek. Focus ligt daarbij op ‘de haven en haar werkgelegenheid’. In de voormiddag worden er inspiratiesessies gegeven voor, aan én door de bedrijven en in de namiddag kunnen deze hun potentiële werknemers ontmoeten en beter leren kennen.

  • In het tweede weekend ligt de focus op families & de haven. Tijdens dit weekend is het parcours met 3D street art afgewerkt en kan dit bewonderd worden rond het Kattendijkdok. Op zaterdag 16 september is er de 1e editie van de HavenChallenge, een gloednieuwe versie van de Havenrun en de 7e editie van het Drakenbootfestival.

Een dag later, op zondag 17 september, krijg je tijdens de Vlaamse Havendag een unieke blik achter de schermen van Antwerpse haven en verrast het gezelschap FroeFroe met een heus straattheater rond het Kattendijkdok op maat van de allerkleinste bezoekers. Straattheater.eu verzorgt op het parcours rond het Kattendijkdok straattheater met mobiele acts. Ook op zondag is er aandacht voor de sportievelingen en houdt GPC zijn 10 editie tijdens Part of Antwerp.

Deze eerste editie van Part of Antwerp wordt op zaterdagavond afgesloten met een groot volksfeest op het Zaha Hadidplein met op het podium Antwerpse dj’s als Laston & Geo en Discobar A Moeder.

Honger of dorst hoef je zeker niet te lijden. Het eilandje heeft een indrukwekkend aanbod aan restaurants, cafés en zomerbars. Dat aanbod wordt vanuit de organisatie aangevuld met Bus-kruid, een heus foodtruck festival, ‘Dining on Water’ en ‘Part of the Sky’. Dat is een samenwerking met het alom bekende Diner in the Sky. Een reusachtige kraan tilt je tot hoog boven het Kattendijkdok voor een aperitief in the sky. Van hieruit heb je een indrukwekkend zicht over het Eilandje, het Havenhuis, de achterliggende haven van Antwerpen. ‘Dining on Water’ wordt het restaurant van het festival en is een voor de gelegenheid op pontons gebouwd restaurant in het Kattendijkdok. Deze vormt ook de ideale locatie voor allerhande bedrijfsevents. Reserveren kan binnenkort via www.partofantwerp.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over