Op zondag 2 maart gaat het wielervoorjaar van Canvas van start met Kuurne-Brussel- Kuurne. Het is het begin van een hele reeks voorjaarsklassiekers. Om de kijkers goed ‘gesoigneerd’ aan het seizoen te laten beginnen, programmeert Canvas de volgende weken een fijne selectie van wielerdocumentaires: beklijvende verhalen uit de Vlaamse wielergeschiedenis in Belga Sport en De Flandriens, en de sfeervolle nieuwe reeks Surplace van Dimitri Van Zeebroeck.

Belga Sport over de koers – vanaf maandag 17 februari om 20.40 u.

Bij de 50 documentaires die de redactie van het onvolprezen Belga Sport in de loop der jaren gemaakt heeft, zijn er ook heel wat bij over de wielersport. In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen pikt Canvas er de strafste uit. Het gaat over Lucien Van Impe (De val van ’77) op maandag 24 februari, Freddy Maertens (De comeback) op maandag 3 maart, Jean-Pierre Monseré (Voor altijd wereldkampioen) op 10 maart, Roger De Vlaeminck (Eenzaam in Yvoir) op 17 maart, Johan Museeuw (Mijn laatste wedstrijd) op 24 maart, Frank Vandenbroucke (Gevallen voor Sarah), Rudy Dhaenens en Dirk De Wolf (Onder vrienden), en Eddy Merckx (De zesde Tour).

Maar Het startschot wordt op maandag 17 februari gegeven met de aflevering over Andrei Tschmil, de laatste ‘Belgische’ winnaar van de voorjaarsklassieker Milaan – Sanremo. Hoe voorspelbaar zouden de wielerklassiekers in de jaren negentig zijn verlopen als Andreï Tchmil er niet was geweest? Tchmil, Sovjetrus in hart en nieren, was vaak de enige renner die het machtige Mapei-blok wist te ontregelen, tot afgrijzen van ploegmanager Patrick Lefevere. Ook het Vlaamse publiek nam het Tchmil niet in dank af.

In de Ronde van Vlaanderen van 1995 scheelde het geen haar of hij werd gemolesteerd. Twee jaar later was Tchmil Belg en trok hij als kopman van de Belgische wielerploeg naar het WK. Belg of Barabbas is het portret van een ongrijpbare renner die zijn vrienden in het peloton op de vingers van één hand kon tellen.

De Flandriens – vanaf maandag 3 maart om 18.30 u.

De Flandriens is een zesdelige kroniek van vijftig heroïsche jaren in de Vlaamse wielergeschiedenis: dertien legendarische Vlaamse coureurs – stuk voor stuk echte Flandriens - blikken terug op hun hoofdrol in de twee meest onverbiddelijke van alle klassiekers, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hun oprechte getuigenissen vormen samen met indrukwekkende archiefbeelden een uniek document over de Vlaamse wielersport.

Wielerjournalist Michel Wuyts zocht voor Canvas de dertien Vlaamse wielergoden op en reed in hun wiel opnieuw de koersen van hun leven. We herbeleven de woelige geschiedenis van Vlaanderens mooiste en de Helleklassieker vanuit de volgwagen. We zien en horen wat er zich de voorbije vijftig jaar echt afspeelde achter de beslijkte karakterkoppen in de Vlaamse klassiekers, van de beklijvende duels tussen Rik Van Looy en Eddy Merckx tot de dominantie van ploeg-maten Tom Boonen en Stijn Devolder. Van de sportieve vetes tussen Walter Godefroot en Eric Leman, of tussen Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens, tot de moeilijke vriendschap tussen concurrenten Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert. De tranen van Edwig Van Hooydonck, de leeuw in Johan Museeuw, de dubbel van Peter Van Petegem: niets blijft onbesproken.

De Flandriens is chronologisch opgebouwd:

Aflevering 1: 1959 – 1969 – maandag 3 maart
In een tijdspanne van zes jaar won Rik van Looy twee keer de Ronde Van Vlaanderen en drie keer Parijs-Roubaix. Hij was de absolute patron van het peloton tot er in 1966 een nieuwe wielergod op het toneel verscheen: Eddy Merckx. De fakkeloverdracht verliep niet zonder slag of stoot. Merckx beschuldigde Van Looy in de media van wieltjeszuigen en het hek was van de dam. De strijd kende een hoogtepunt in de Ronde Van Vlaanderen van 1968. Toen vond Rik een bondgenoot in Walter Godefroot. Hij was in die tijd de enige die in staat was Merckx te verslaan in de kasseiklassiekers.

Surplace – vanaf woensdag 19 maart om 19.30 u.

Surplace is een vierdelige, zwart-witte documentaire reeks van Dimitri Van Zeebroeck over vier verschillende koerslocaties in Vlaanderen. Het zijn unieke sfeerverslagen over het leven langs specifieke straten of hellingen die ieder jaar opnieuw de koers kleuren: De Lange Munte (Scheldewindeke – Omloop Het Nieuwsblad), De Oude Kwaremont (Kluisbergen – De Ronde van Vlaanderen), ’t Schavei (Overijse – De Brabantse Pijl) en de Ertbrandstraat (Putte-Kappelen – De Sluitingsprijs).

Wie zijn de mensen die pal naast de scherprechters van die Vlaamse wielerkoersen wonen? Hoe beleven zij de massahysterie? Welke impact heeft de koers op hun leven in de dagen voor én na de wedstrijd? Kijken ze er maanden naar uit? Of laten ze het peloton achteloos aan zich voorbijflitsen? Becommentariëren ze de renners vanuit hun zetel wanneer die langs hun voordeur passeren? Of verdringen ze zich mee tussen de massa, drummend in hun eigen voortuin? En hoe bizar vinden ze dat eigenlijk zelf?

Hoe beleeft beenhouwer op rust Eugène Vanherenthals de koers? En boomkweker Leon De Grauwe, druiventeler Eric De Broyer, kunstenaar Daniël De Vos, bordjesman Jos Koolen en de Clarissen van het slotkloooster van Stabroek?

Cineast en fotograaf Dimitri Van Zeebroeck (bekend van onder meer Elements en Weerwolven) zocht hen op en peilde, maandenlang en zo onzichtbaar mogelijk, naar hun ervaringen en bevindingen. Hij registreerde hun verhalen over de koers en de locaties, en filmde de plaatsen én de mensen met een uitgesproken fotografisch oog. Het resultaat is een hoogst originele kroniek van het dagdagelijkse leven op legendarische Vlaamse wielerplekken, waar de koers als een rode draad is doorheen geweven.

De voorjaarsklassiekers

Op zondag 2 maart gaat het eigenlijke wielervoorjaar van Canvas van start met Kuurne – Brussel – Kuurne. (De Omloop het Nieuwsblad is op zaterdag 1 maart te volgen in Sporza op Eén). Daarna volgen onder meer Milaan – Sanremo (23.3), Gent – Wevelgem (30.3), De Ronde van Vlaanderen (6.4), Parijs – Roubaix (13.4), De Amstel Gold Race (20.4) en Luik – Bastenaken – Luik 27.4)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: