Het KlaraFestival trapt het najaar op gang

Klara blijft dit najaar de leverancier van de mooiste klassieke muziek. Maar met twee nieuwe muziekprogramma’s worden ook de liefhebbers van het Franse chanson en de cinefielen op hun wenken bediend. En dat muziek mensen wereldwijd verbindt, bewijst het KlaraFestival dat vanaf 31 augustus het nieuwe radioseizoen van Klara op gang trekt.

Nieuw op Klara: Les Compagnons de la Chanson met Kurt Van Eeghem
Les Compagnons de la Chanson, is een nieuw sfeervol chansonprogramma met Kurt Van Eeghem als de perfecte gastheer. Hij ontvangt elke week een francofiele gast. Al badinerend - en met een goede fles wijn binnen handbereik - overlopen ze het beste wat het Franse chanson en bij uitbreiding de hele Franse cultuur te bieden heeft, van de Belle Epoque tot vandaag.

De eerste gast op zaterdag 1 september is muzikant Patrick Riguelle. Hij stelt er exclusief zijn nieuwe CD voor, meteen zijn debuut als chansonnier.

Les compagnons de la chanson, elke zaterdag van 18 uur tot 20 uur vanaf 1 september

The Original Soundtrack
De drie cinefielen Bart De Pauw, Claude Blondeel en Patrick Duynslaegher grasduinen in hun platenkast en presenteren elkaar hun favoriete soundtracks: het beste van de grote filmcomponisten als onder andere Bernard Herrmann, Nino Rota, Ennio Morricone , John Williams, Danny Elfman, Georges Delerue, Alexandre Desplat. Maar ook obscure parels van scores en componisten die al lang uit het collectief geheugen verdwenen zijn.

The original soundtrack, elke zondagavond van 18 tot 20 uur, vanaf 16 september zes weken lang Het KlaraFestival

verbindt Hemel en Aarde
Het najaar begint op Klara naar goede traditie met het KlaraFestival dat loopt van 31 augustus tot en met 14 september op verschillende locaties in Brussel. Klara zendt nagenoeg alle concerten uit en brengt live verslaggeving vanop het festival. Met voorbeschouwingen, recensies en interviews.

KlaraFestival Late Night
De lunchconcerten hoort u opnieuw in KlaraFestival Late Night van 22u tot middernacht en dit vanaf maandag 3 tot vrijdag 14 september met Bart Vanhoudt.

KlaraFestival Live
De avondconcerten gaan rechtstreeks in KlaraFestival Live vanaf 19u en dit vanaf vrijdag 31 augustus tot 14 september (met uitzondering van de weekends). Gastvrouw is Lut Van der Eycken. Zij heeft elke avond een musicus te gast waaronder René Jacobs en Marc Minkowski, de twee 'residentie-dirigenten’ van het KlaraFestival, de ene met de Akademie für Alte Musik Berlin, de andere met Les Musiciens du Louvre. In de loge van Lut neemt dagelijks ook een melomaan plaats.

KlaraFestival Best Of
In KlaraFestival Best Of hoort u dagelijks de hoogtepunten uit de concerten van de dagen ervoor van 15u tot 17u en dit vanaf maandag 3 tot vrijdag 14 september. Nicole Van Opstal en Mark Janssens presenteren.

Espresso, Brede opklaringen, Café Zimmermann en Babel
De reguliere programma's Espresso, Brede Opklaringen, Café Zimmermann en Babel volgen het festival op de voet.

Espresso (6u-9u) geeft elke dag een reactie van een Klaramedewerker op het concert van de avond ervoor.

Brede Opklaringen (9u-12u) gaat letterlijk kloppen aan de poort van de hemel met elke dag een bekende litanie, een smeekbede aan een heilige om gehoord en beschermd te worden. Met ondermeer Litanieën van Obrecht, Monteverdi, Mozart, Poulenc en Pärt.

Cafe Zimmermann (13u-15u) stelt voor als musicus van de week:
- Marc Minkowski, dirigent van Les Musiciens du Louvre Grenoble. Hij brengt op het Klarafestival The Schubert Trilogy. (van maandag 27 tot vrijdag 31 aug.)
- Die Akademie für Alte Musik Berlin, het orkest in residence dat al 30 jaar bestaat (maandag 3 tot vrijdag 7 sept.)
- De Mexicaanse stertenor Rolando Villazón die het Klarafestival afsluit op 14 september (maandag 10 tot vrijdag 14 sept.)
Babel (17u-19u) brengt gesprekken met of over de uitvoerders en recensies van de belangrijke concerten.

Trio, Berg en dal, Cum laude
Ook de weekendprogramma’s focussen op KlaraFestival.

Trio (12u-13u), zaterdag 8 september 2012: rechtstreeks vanuit het Grand Foyer van de Munt: ‘Man van God’, aartsbisschop André-Joseph Léonard, en ‘eerste atheïst’ van het land, Etienne Vermeersch.

Een primeur: de aartsbisschop is bereid in debat te gaan met Vermeersch. Werner Trio knocks –te midden van een lijdende wereld waarin het kwaad als nooit tevoren zichtbaar is geworden-- on Heaven’s Door met een man die de al of niet bestaande God/god op aarde representeert, en een scepticus die in het heelal enkel materie ontwaart, zonder daarmee spiritualiteit uit te sluiten. Voor Léonard is het de ultieme roeping van elk mens, een heilige te worden. God is volgens de kerkleider ‘neergedaald in onze ellende opdat iedere mens door, met en in Hem opgevangen zou kunnen worden.’ Voor Vermeersch onstaat het geloof uit de psychologische behoefte om het bestaan enig cachet te geven. Als voormalig jezuïet voert hij een kruistocht tegen religieuze symbolen in de publieke ruimte, en tegen overbevolking en –consumptie.

Berg en Dal (10u-11u), zondag 2 september 2012: Pat Donnez ontvangt pianist, componist en dirigent Reinbert De Leeuw, als dirigent te gast op het KlaraFestival

‘Tijdens mijn studie aan het Conservatorium had ik eigenlijk maar één ambitie,’ zegt Reinbert de Leeuw, ‘ik wilde absoluut geen pianoleraar worden. Lesgeven aan middelmatige kinderen die van ellende door hun ouders op pianoles waren gezet, dat was mijn grote schrikbeeld.’ Die ellende is hem grotendeels bespaard gebleven. De Leeuw trekt de wereld rond als pianist en componist. Zondag 2 september is hij te gast op het Klarafestival waar hij Mahlers Das Lied von der Erde dirigeert. Maar eerst komt hij langs bij Pat Donnez.

Cum Laude (18u-20u), zondagen 2 en 9 september: Kurt van Eeghem over W.A. Mozart
Mozart is eregast op het KlaraFestival in Brussel. Rolando Villazon zingt er Mozart en er is de concertante versie van Le Nozze di Figaro o.l.v. Jérémie Rhorer. Maar Mozart kwam al eerder naar Brussel. Op 2 oktober 1763 stak de familie de grens over in de buurt van Luik om naar de hoofdstad door te reizen. Zo begon het eerste van de 3 passages in ons land. Kurt Van Eeghem volgt de jonge meester tijdens deze verblijven van dag tot dag in Cum Laude.

Klarafestival, van 31 augustus tot en met 14 september op Klara

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: