De fundamentele waarde van Couleur Café is respect. De grondstoffen van onze planeet zijn niet onuitputtelijk, het verminderen van onze consumptie is een teken van respect naar anderen en toekomstige generaties toe. Couleur Café hoeft niet te wachten op World Environment Day maar het is een goed excuus om onze consequente duurzaamheidsinspanningen nog eens op een rij te zetten.

Feit: Couleur Café kleurt elk jaar groener. Met de verhuis naar het prachtige en beschermde Osseghempark is onze investering nog groter geworden. Via een kosmopolitisch muziekevenement willen we solidaire, sociale en ecologische waarden verspreiden. Elk jaar zoeken we op alle niveaus nieuwe manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Enkele voorbeelden: 2.596 meter LED-lampen zorgen ervoor dat we veel minder energie verbruiken als voordien, we hergebruiken elk jaar ons decormateriaal (trouwe bezoekers weten dit) en bevoorraden ons via de Kringwinkel.

Deze editie focussen we op:

  • minder wegwerpplastic
  • het gebruik van kraantjeswater
  • milieubewust eten
  • het stimuleren van alternatief transport
  • het verder sensibiliseren omtrent afval en sigarettenpeuken.

Groen denken en doen

Onze 4 magische R’s in duurzaamheid zijn reduce-reuse-recycle-raise awareness. Couleur Café is hier 15 jaar mee bezig.

Reduce: Mobiliteit

Ons engagement rond duurzaamheid startte 15 jaar geleden met een uitgekiend mobiliteitsplan in samenwerking met de MIVB. Doel: het autoverkeer (en dus de CO2-uitstoot) beperken naar en rond Tour & Taxis. Couleur Café was het eerste Brusselse evenement dat zo’n plan opzette. Ondertussen zijn onze festivalgangers fervente gebruikers van de Eventpass-code op hun festivalticket waardoor ze gratis met het MIVB-transport reizen. In 2018 keerden liefst 22.000 festivalgangers met de beroemde Couleur Café-nachtbussen naar huis in heel het Brussels Gewest. Er is ook een samenwerking met de NMBS waardoor festivalgangers van vrijdag tot en met maandag voor de helft van de prijs met de trein reizen. Onze bewaakte fietsparking was vorig jaar 3 dagen volzet en daarom verhogen we dit jaar de capaciteit naar 1000 fietsen per dag. 85% van ons publiek gebruikt het openbaar vervoer of andere milieuvriendelijke alternatieven.

Nieuw dit jaar: een samenwerking met de carpool websites TicTacTrip etCarpool.be.

Recycle & reuse: afval

Eens het mobiliteitsplan gerodeerd was, namen we 9 jaar geleden de volgende stap: een beter afvalbeheer. Samen met een gespecialiseerde eco-manager(Frank Dingemans) en een team van 200 eco-stewards, installeerden we toen al 160 sorteereilanden met 3 verschillende vuilbakken: blauw (blik, plastic flesjes), groen (bio-afbreekbare bekers, borden, bestek, eten) en zwart (restafval). Publiek en personeel werden geïnformeerd en gesensibiliseerd met de bedoeling hun/ons gedrag op lange termijn te veranderen. Het resultaat van deze consequente politiek is indrukwekkend:

  • De hoeveelheid afvalstoffen nam af met 45%: van 72 ton naar 40 ton.
  • 65% van het afval wordt gerecycleerd via de sorteerbakken
  • Van de overige 35% restafval wordt nog eens 95% gesorteerd en gerecycleerd door Renewi.

In totaal wordt dus 95% van het afval op Couleur Café gerecycleerd!

Reuse and reduce PLA

Om het afval te reduceren beperken we al 10 jaar wegwerpplastiek. Onze bekers, borden, bestek zijn gemaakt van PLA, dus niet uit plastic (dat van petroleum of gas gemaakt wordt) maar uit natuurlijke materialen (maïs of rietsuiker). PLA is composteerbaar en dit jaar tonen we dat PLA ook herbruikbaar is. Wie zijn bekers terugbrengt aan de Recup’stand, krijgt een drankbonnetje of een gepersonaliseerde Couleur Café sleutelhanger, ter plekke door Plastiek Boetiek uit teruggebrachte bekers gemaakt. Kortom: we streven naar een circulaire economie.

Raise awareness eten & drinken

Milieubewust zijn is ook gezonder eten en de vleesconsumptie beperken. Sinds 10 jaar bieden alle restaurants in onze Rue du Bien Manger minstens 1 vegetarisch gerecht aan. Dit jaar leggen verschillende stands de focus op lokale producten, vegan, vegetarisch en bio.

Nieuw: vegan sushi, Egyptische falafel, vegan en glutenfree ijsjes, Koreaanse specialiteiten, …

Net als vorig jaar mogen festivalgangers met een lege en transparante drinkbus binnen en deze bijvullen aan de gratis drinkwaterkraantjes aan de 3 sanitaire zones. We verkopen dit jaar ook voor het eerst prachtige Couleur Café drinkbussen in onze merchandisingstand.

Backstage gaan we in samenwerking met Robinetto nog een stap verder om ons personeel en de artiesten te sensibiliseren. Vorig jaar werden er backstage 103.680 flesjes water verbruikt. Dit jaar krijgt iedere medewerker vanaf de start van de opbouw van het festival een Couleur Café-drinkbus die ze kunnen vullen aan de kranen van Robinetto met fris gefilterd water. Een hele logistieke reorganisatie en een investering van het festival. Hiermee komen we een stap dichter bij het volledig afschaffen van plastic flesjes en een zero-waste festival.

Raise awareness peuken

Dit is het derde jaar dat wij bewustzijn willen creëren bij de rokers. Sigarettenpeuken worden nog steeds vaak achteloos weggesmeten. Het zijn kleine maar geniepige vervuilers. Een peuk vervuilt 500 liter water, bevat 4.000 chemische substanties en is niet biologisch afbreekbaar maar heeft 15-20 jaar nodig om helemaal te verdwijnen. Daarom werken wij dit jaar opnieuw met overtuigde peukenactivist Leo not Happy. We delen dit jaar 19.000 herbruikbare Couleur Café-zakasbakjes uit die je kan legen in de zwarte vuilbak. Daarnaast hangen we 200 huisgemaakte asbakken rond de bomen en zijn er 3 interactieve asbakken van de stad Brussel om het publiek te sensibiliseren.

Geen excuus meer om het park te vervuilen met je peuk! Daarnaast engageren we een Couleur Café-parkwachter die waakt over de bescherming van de prachtige bomen, struiken en grasperken maar ook personeel en publiek sensibiliseert.

Reuse: camping

Op de camping gelden dezelfde regels maar kampeerders kunnen hun campingmateriaal achterlaten voor het Citizen Refugee Support Platform. Zij verzamelen campingtenten, matrassen en slaapzakken om uit te delen aan mensen in nood.

Leve onze planeet! Zorg dragen voor ons park is een kleine moeite om een geweldig ecologisch urban festival te creëren. Met hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Mobiliteit), Europese Commissie (DG DEVCO, EU&ME), de Stad Brussel (Eenheid Groene ruimten), Brussels propreté, BIM, Fost Plus en Le Grand Départ.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Couleur Café
Datum: 
28 - 30 juni 2019
Locatie: 
Atomium Square, 1020 Brussel

Reservatie:

Meer over