De Canadese Cowboy Junkies scoorden eind jaren tachtig een grote hit met hun sobere interpretatie van ‘Sweet Jane’,een nummer van Lou Reed. Nog steeds grossiert de groep uit blues, country, folk rock en jazz als muzikale omlijsting voor hun prachtige, uitgebalanceerde popmuziek. De zachte stem van Margo Timmins en de accoustische gitaren van Michael Timmins zijn het handelsmerk van de Cowboy Junkies.

Cowboy Junkies op zondag 14 november in De Warande

Ook bijgeboekt: das pop
Das Pop met strijkersensemble en solowerk van Bent Van Looy op vrijdag 26 november in De Warande

Das Pop heeft een patent op dartele drieminuten popmuziek, denken we maar aan de singles ‘Electronica for Lovers’; ‘Tonight’, ‘The One’; ‘Never Get Enough’ of ‘Fool For Love’. Samen met een strijkersensemble komt Das Pop dit seizoen naar de Warande voor hun eerste, echte theaterconcert. Bent Van Looy brengt ook eigen ‘solo’ werk. - met strijkersensemble en solowerk van bent - hun eerste theatertournee

Oktober wereldmuziekmaand
In oktober kan je in de Warande een hele reeks topbands verkennen uit de hele wereld. De beste koraspeler ter wereld Toumani Diabaté uit Mali, een trio met kora, luit en valiha: 3MA (Afrika), Kayhan Kalhor (Iran) met het jonge strijkkwartet Brooklyn Rider (V.S.) en Hanggai, Mongoolse muziek met keelzang uit China. Stuk voor stuk internationale sterren aan het firmament van de wereldmuziek.

Toumani Diabaté // zondag 10 oktober
3MA // woensdag 20 oktober
Kayhan Kalhor en Brooklyn Rider // vrijdag 22 oktober
Hanggai // zaterdag 30 oktober

Jazz in het najaar
Dave Holland op donderdag 21 oktober

We kunnen de muziek van Dave Holland niet beter omschrijven dan Mark Van den Hoof: “Een gevoel voor perfectie, compositorische schoonheid en ‘togetherness’- en dit alles dooraderd met een scala aan kleuren door de zeer divers opererende solisten- zijn de basiselementen waarmee Dave Holland mooie, rustige muziek maakt waar men met plezier naar luistert. Dave Holland pakt de essentie van een optreden trefzeker bij de lurven: er wordt fel, fanatiek en bevlogen gemusiceerd. Met zijn gevoel voor instrumentale kleur en sfeer weet hij de rijkdom van een groot orkest aan zijn kwintet te ontlokken.” Voor zijn werk heeft Dave Holland meerdere prijzen gewonnen, waaronder drie Grammy’s. Komen mee met Dave Holland: Steve Nelson, Nate Smith, Robin Eubanks en Chris Potter!

Spok Frevo Orquestra - I love big + Score Man op donderdag 4 november

Score Man is een 20 man groot orkest onder leiding van componist en arrangeur Thomas De Prins. Muzikanten uit tal van sterke formaties zoals, El tattoo del Tigre, Think of One, Internationals, Dez Mona, Brazzaville, Whodads spelen voor het eerst samen in een zeer grensoverschrijdende authentieke combinatie. Klassieke muziek, swing, rock, exotica in een strak expressionistisch arrangement. Na het optreden van Spok Frevo in de Houten Zaal.

Het grote, opwindende orkest Spok Frevo komt uit Recife, in het noorden van Brazilië en is genaamd naar de bandleider, componist en altsaxofonist Inaldo Cavalcante of Spok voor de vrienden. Zijn achttienkoppig toporkest bestaat uit vier trompettisten, vier trombonisten en vier saxofonisten, aangevuld met percussie, gitaar en bas. Allemaal strak in het pak, dat spreekt. Hun specialiteit is frevo, een snelle, bezeten soort van carnavalsmuziek. Het ritme is gebaseerd op de militaire ‘two-step’ en polka. De melodieën worden vertolkt door de verschillende blazers in een vraag- en antwoordstructuur. Maar wat dit orkest zo bijzonder maakt, zijn de vele vingervlugge solo’s die de leden tussendoor brengen. Verbijsterend!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: