Nu zondag, 16 mei, is schrijver en Congo-kenner David Van Reybrouck te gast bij Friedl’ Lesage op Radio 1 om er te praten over de boeken die zijn leven hebben beïnvloed. Naar goede gewoonte mag de gast aan het einde van het programma Friedl – een leven in boeken een boek schenken aan iemand die er volgens hem/haar zeker iets zal aan hebben. David Van Reybrouck wou graag zijn pas verschenen boek ‘Congo, een geschiedenis’ cadeau doen aan Koning Albert II.

David Van Reybrouck vertelt in het programma dat hij jaren geleden – voor hij op het vliegtuig naar Kinshasa zou stappen - op zoek was naar een boek dat de hele geschiedenis van onze voormalige kolonie Congo vertelt. Omdat hij het maar niet kon vinden, besloot hij het zelf maar te schrijven. Nu schenkt de auteur zijn meesterwerk Congo, een geschiedenis aan koning Albert, om te lezen tijdens de vlucht naar Congo, waar hij is uitgenodigd om de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid te vieren.

Als opdracht noteerde Van Reybrouck:

‘Voor Koning Albert,
In de hoop dat hij even hartstochtelijk van dit land mag houden.
Met de meeste hoogachting,
David Van Reybrouck.’
Het koningshuis is erg populair bij de gasten van Friedl’ Lesage. Vorige week nog schonk internationaal fotomodel Hannelore Knuts haar catalogus ‘Ultramegalore’ aan prins Laurent. Stephan Vanfleteren gaf zijn ‘Portret 1989-2009’ aan Koningin Fabiola. Professor Mensenrechten en nieuwe politica Eva Brems bedacht prins Filip met ‘De geest van koning leopold’ van Adam Hochschild. Eerder al ontving Koning Albert dank zij het boekenprogramma van Radio 1 een boek uit handen Wim T. Schippers (Ernie): ‘Wees blij dat het leven geen zin heeft’ van Jaap Van Heerden. De koning liet toen weten dat hij zeer vereerd was met het cadeau en dat hij het zeker zou lezen.

Het is Friedl’’s ambitie om alle boeken die op het einde van het programma cadeau worden gedaan effectief te overhandigen, wie de begunstigde ook mag zijn, waar ook ter wereld.

Volgende zondag, 23 mei, is sportjournalist Filip Joos te gast bij Friedl’

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: