“Charming and disarming through and through” schreef de UK blog PopMatters over hun vorige plaat 'Big Sparks' uit 2016. Exàct wat wij dachten en voelden toen we nieuwe songs van Few Bits, de band rond Karolien Van Ransbeeck, in onze bus kregen begin dit jaar. Het nieuwe album, en het eerste sinds ‘Big Sparks’ uit 2016 , verschijnt in het voorjaar van 2025 bij Mayway Records. De eerste singles komen er aan in het najaar.

Het titelloze debuutalbum (met o.a. radiohit ‘Shell’) uit 2013 was direct een schot in de roos bij critici, fans en collega-artiesten. The War On Drugs nam Few Bits daarop mee als openingsact voor het Scandinavische luik van hun ‘Lost in the Dream’-tour in 2014. Few Bits speelde ook het voorprogramma van The Lemonheads tijdens hun tour in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Het alweer uitstekend ontvangen tweede album ‘Big Sparks’ verscheen in 2016. De band stond op grote Belgische festivals als Pukkelpop en Gent Jazz en ook internationaal bleef de band niet onopgemerkt. Betoverende nummers als ‘Summer Sun’ en ‘Big Sparks’ werden opgepikt door bekende indie zenders als WFMU (US) of Amazing Radio (UK). Few Bits speelde ook op SXSW in Texas en tijdens de Canadian Music Week in Toronto. In 2017 werd Few Bits opnieuw uitgenodigd door The War On Drugs op hun Europese tour voor ‘A Deeper Understanding’.

Na de geboorte van haar dochter in 2019 nam Karolien een muzikale pauze. In 2022 kriebelde het weer en bracht ze de band weer bij elkaar. De nummers op het nieuwe album zijn kleurrijke reflecties op heden en verleden, waarin verbeelding en verlangen elkaar ontmoeten. Karolien flirt met de soms vage grens tussen fantasie en werkelijkheid. Ze lijkt vaak cryptisch in haar teksten, maar voor haar heeft elke zin een heldere betekenis. Ondanks de bitterzoete ondertoon klinkt dit album allesbehalve neerslachtig. Het is mogelijk Few Bits’ meest verfrissende en zonnige album. Een fraai staaltje van waaierende gitaarpop van een band die te lang is weggeweest.

Listen | Spotify | Apple Music | Deezer | YouTube

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over