Het Radio 1-programma De ochtend trekt op vrijdag 9 mei - Dag van Europa - voluit de Europese kaart met een thema-uitzending over de Europese verkiezingen. In België wordt de stembusslag van 25 mei “de moeder aller verkiezingen” genoemd, maar ook voor de Europese Unie wordt het een uiterst spannende dag.

Onder de noemer Het geld van Europa bekijkt De ochtend in reportages en gesprekken hoe de Europese fondsen concreet een verschil maken: van op het Poolse platteland tot in een koffiebar in Brugge.

De ochtend duikt in de portemonnee van de Europese ambtenaren: zijn zij werkelijk de grootverdieners waarvoor critici hen houden? Wat doet het Europees Parlement precies? Stand-upcomedian Bert Gabriëls gaat na hoe het soms “ongrijpbare” Europa overal aanwezig is in ons dagelijks leven.

Vanzelfsprekend zijn ook de politieke tenoren te gast. Europees President Herman Van Rompuy vertelt over zijn donkere dagen tijdens de eurocrisis en beantwoordt kritische vragen. Alle Europese lijsttrekkers van de zes grootste Vlaamse partijen komen debatteren: Guy Verhofstadt (Open VLD), Katleen Van Brempt (SP.A), Bart Staes (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Johan Van Overtveldt (N-VA) en Marianne Thyssen (CD&V). Over heikele thema’s zoals de euro, de Europese banken, het sociale Europa en migratie.

De ochtend op Radio 1, op vrijdag 9 mei van 6 tot 9 uur: ‘Het geld van Europa’.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: