Op zaterdag 15 en zondag 16 september kan je naar een speciale editie van het openingsfeest in het kader van Turnhout 2012, cultuurstad van Vlaanderen.

"Het openingsfeest staat voor de start van een nieuw cultureel seizoen met een kwalitatief en divers cultuuraanbod. Daarmee tonen we aan dat we als provincie de verantwoordelijkheid opnemen om de Warande, door samenwerking met de andere cultuur-en gemeenschapscentra in de regio, uit te bouwen tot het centrale cultuurhuis voor de hele Kempen met een aanbod dat voor iedereen toegankelijk is. Dat is althans de bedoeling want we moeten blijven zoeken naar een evenwicht tussen een kwalitatief maar ook toegankelijk aanbod: cultuur is voor iedereen.”, aldus gedeputeerde voor cultuur Peter Bellens.

De grote blikvanger is publiekslieveling Plasticiens Volants die garant staan voor een indrukwekkend gratis openluchtspektakel, maar er is nog veel meer te beleven.

zaterdag vanaf 20.00 uur
Ultima Vez/Wim Vandekeybus – Belgische première
De nieuwste voorstelling van Ultima Vez/Wim Vandekeybus, ‘booty looting’ gaat in Belgische première op het openingsfeest. Fotografie, livemuziek, woord en dans versmelten tot een energieke voorstelling over herinneringen en het manipuleren van het geheugen.

van 20.15 tot 22 uur in de schouwburg van de Warande

David Bowie Tribute
In de Kuub herleven de seventies en eighties met een ‘David Bowie Tribute’ door Major Tom. Met zijn negenkoppige band imiteert hij David Bowie zo goed dat je er kippenvel van krijgt.

van 20.15 tot 21.30 uur in de Kuub, staand

Openluchtspektakel Plasticiens Volants
In 2009 verraste Plasticiens Volants met 'Perle', een magische parade van zeefiguren van de Warande naar de Nieuwe Kaai. Dit jaar komt het gerenommeerde gezelschap terug met de Belgische première van 'Big Bang'. Verwacht je aan een explosie van gigantische zwevende vormen.

van 22.30 tot 23.30 uur op het Warandeplein

Gratis dansfeest
De twee beste dj’s van Studio Brussel zakken af naar de Kuub voor het gratis dansfeest. Bram Vandendriessche en Christophe Lambrecht draaien vaak op ‘Was het nu 70, 80, 90 of 2000’-party’s, maar ook op de Afrekeningsfuiven zorgen ze voor stomende avonden.

vanaf 23.30 uur in de Kuub

Zondag van 11-17 uur
Zondag is een echte familiedag. We kleden het groene Warandeplein met zicht op het kasteel van Turnhout aan tot de ideale picknickplaats voor jong en minder jong. Zoek je picknickmand op zolder of koop lekkers aan onze eetstandjes. Wij zorgen voor een dekentje, strandstoelen, tafels, banken of nestel je puur natuur in het groene gras met je kinderen, vrienden, familie of andere geliefden. Wij kruiden je zondag met veel gratis straattheater, circus, animatie, film en literatuur.

Onder andere op het programma: miniatuurvoorstelling ‘Aangespoeld’ van FroeFroe en Mart’Ha!tentatief, klezmerorkest Place Klezmer, de Spaanse clown Leandre, artist in residence Heidi Defeyter met ‘Operatie FTW (For The Warande)’, Open Doek presenteert met Cinema Plural korte films, literair programma ‘Overlezen’ met Koen Peeters en Lisbeth Imbo, labo-voorstellingen van Kaaiman, en nog veel meer. In de Gemeentestraat kan je van 10-17 uur naar de jaarlijkse cultuurmarkt, een vaste waarde tijdens het openingsfeest. De rommelmarkt organiseert die dag een XL-versie die de hele dag duurt. Kom het ontdekken!

van 11-17 uur op en om het Warandeplein

Op vraag van Jef Geys toont de Warande op de speelplaats van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten alle tekeningen van ZAK die gedurende het jaar 2010 in De Morgen verschenen. De bladzijden van de krant worden in hun geheel aangeplakt als een muurkrant.

van zaterdag 15 september tot 11 november in het SASK

Meer info op www.warande.be/pagina/openingsfeest

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: