Deze zomer viert Festival Dranouter z'n 40ste editie. Om die verjaardag te vieren wordt er een afzonderlijk mini-festival georganiseerd op de plaats waar het allereerste festival werd georganiseerd. Op 14 juni spelen verschillende artiesten die een band hebben met Dranouter in een concerttent bij de toenmalige jongens school van Dranouter (gemeentezaal De Klakeye). Daar werd 40 jaar terug de allereerste editie gehouden. Toen waren er zo'n 500 bezoekers aanwezig en dat is exact het aantal tickets wat we vandaag ter beschikking stellen!  

Wie er is mag zich verwachten aan een feest in de allerbeste Dranoutertraditie met heel wat aandacht voor sfeer en gezelligheid, een uitgebreid aanbod van lekker eten en drank, en vooral veel mooie concerten. Dit zijn de artiesten die met ons feest komen vieren: 

Jan De Smet:  Zanger, muzikant, auteur, componist bij o.a. De Meziek en Liekesgroep De Snaar (1970-1981) en De Nieuwe Snaar (1982-2013). Jan De Smet speelde op het allereerste Dranouter Festival (zie foto) en ook nog op de festivals in 1977, 1979, 1981, 1983, 1990, 1994, 2004 en 2013. Was ook te gast op het festival bij de Dirk Van Esbroeck-hommage (2008), het Te Gek-project (2005), Woody Express (2005), Jamajama met Marc De Bel (2000), JStripconcert met Jan & Kim (2010) en de Wannes Van De Velde Stadskoepletten met Walter Poppeliers (2011). Sinds 2011 is hij de vaste (en zeer muzikale) presentator in de Kayam-tent en in 2014 zelfs gastprogrammator... De link met Dranouter is dus wel overduidelijk en onmiskenbaar. 

 

Flip Kowlier: Op het feest van HET West-Vlaamse festival hoort ook DE West-Vlaamse artiest bij uitstek. Kowlier kende na elke plaat een succesvolle passage te Dranouter en dat zal komende zomer niet anders zijn, maar eer het zover is komt Flip solo langs op 14 juni! 

Klaas Delrue kennen we vooral als frontman van de Nederlandstalige groep Yevgueni die al telbare keren de Dranouter tent plat speelde. In 2012 was hij nog curator van de Radio1 sessie en komende zomer staat hij er met z'n solo project Delrue. Hij schreef een prachtig franstalig album bijeen 'Risquons tout'. Delrue, afkomstig van Rekkem, bij de Noord-Franse grens, kreeg de liefde voor de franstalige chansons met de paplepel binnen. Dat zie én hoor je wanneer Delrue zingt en vertelt. Dranouter houdt van grote songschrijvers die een verhaal te vertellen hebben, en gelukkig houdt Klaas ook van Dranouter! 

!Adios Maestro Alfredo!: Koen Decauter is nog zo'n bijzondere muzikale ziel die verweven is met de festivalgeschiedenis van Dranouter. Was het nu met het Waso quartet, les P'tits Belges, of de familiegroep waarin hij samen musiceert met zijn kinderen! De keren dat er te Dranouter zijstappen naar jazz; swing en musette werden gemaakt, was Koen al te vaak de aanstoker. Reden genoeg om hem uit te nodigen op 14 juni. Deze keer komt hij langs met 3 andere topmuzikanten (Juan Masondo, Jopie Jonckers en Dick Van der Harst) die allen met de Argentijnse bandoneonspeler Alfredo Marcucci hebben samengespeeld en in dit programma een ode brengen aan de meester. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Argentijnse muziek, tango natuurlijk, maar ook: zamba, milonga, chacarera en andere meeslepende ritmes. De traditie van Juan Masondo, de sprankelende harp van Jopie Jonckers, de altijd verrassende gitaarimprovisaties van Koen de Cauter, het meeslepende bandoneonspel van Dick Van der Harst, samen met de stemmen, waarvan de timbres zich wonderschoon vermengen, staan garant voor een bijzondere uitvoering van deze muziek. 

Albion Morris Men: De Britse volksdansgroep The Albion Morris Men waren al van de partij op de allereerste editie van het festival Dranouter en stonden herhaaldelijk op de affiche. In 2010 hielden ze ermee op. Speciaal om de 40ste verjaardag van Dranouter te vieren houden ze een éénmalige reunie!

Kadril: Een naam als een klok. Deze Vlaamse oerfolkgroep kleurt de folkscene al 38 jaar. Na frontzangers en zangeressen als Eva De Roovere, Patrick Riguelle en Laïs; trekt Kadril nu volledig de kaart van Karla Verlie, een vocaliste pur sang. Kadril bracht net een nieuw album uit 'Archaï' waarmee de groep back to the roots gaat. Terug naar de oude liedboeken met zowel ondeugende als aangrijpende teksten. Muzikaal keert de groep terug naar de rockbasis met drums en elektrische gitaren, aangevuld met minder hedendaagse instrumenten om de unieke 'kadrilsound' te bekomen. In 2012 was de band gastprogrammator van Dranouter, dus konden ze niet ontbreken op dit feestje! 

Marjan Debaene: Deze singersongwriter uit de Westhoek (die onder de vleugels van Dranouter haar eerste twee platen kon maken) was een revelatie toen ze op haar zeventiende debuteerde in 1996. Ze speelde intussen een palmares bijeen om u tegen te zeggen. Ze toerde langs culturele centra in Vlaanderen maar zocht het ook verder dan de landsgrenzen: Engeland, Italië, Bosnië-Herzigovina en speelde in het voorprogramma van Townes Van Zandt en Luka Bloom om er maar enkele op te noemen. 
Marjan bleef koppig haar eigen ding doen en komt binnenkort met een nieuw album waarvan wij graag de Avant Première kapen!

Broes vertegenwoordigt op ons feestje de nieuwe lichting. Dit Gents kwintet wist op korte tijd een typische eigen sound te ontwikkelen met een repertoire die gaat van folk tot jazz, van luisterconcerten tot concerten waar een dansje plaatsen een must is. In 2010 werden ze geselecteerd als 'beste nieuwkomers' door Folkroddels. Vorig jaar werden ze opnieuw bekroond met de overwinning van de Dranouter Rootsrally. Niet alleen in België valt het kwintet in de smaak maar ook in Frankrijk, Nederland, Wit-Rusland en China speelden ze al.  Festival Dranouter heeft steeds plaats gemaakt voor lokaal talent met toekomst, op 14 juni mag Broes het feest live afsluiten!

Daarnaast is er ook nog straattheater met Kartje Kilo en Les Frères Lumière, en uiteraard ook nog een afterparty met DJ BOB die de beste folkklassiekers uit z'n kast haalt. 

Er worden een zeer beperkt aantal tickets aangeboden voor dit feest. Tickets kosten €25 exc. reservatiekost en zijn te verkrijgen via Sherpa. Morgen start de voorverkoop, klik HIER om tickets te reserveren. 

Tijdens het zomerfestival zal er uiteraard ook aandacht zijn voor de 40ste verjaardag. Meer nieuws daarover volgt binnenkort. De line-up voor de zomer begint intussen vorm te krijgen met namen als James Blunt, Billy Bragg, Boban & Marco Markovic, Flip Kowlier, Richard Thompson, Rocco Granata, Rosanne Cash, Novastar, en veel meer op www.festivaldranouter.be!  

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Dranouter
Datum: 
14 juni 2014
Locatie: 
De Klakeye, Dranouter

Reservatie:

Meer over