Op woensdag 13 januari 2016 blikt FAROEK terug op de politie-inval in Verviers een jaar geleden. Drie hoofdrolspelers van de speciale eenheden en het federaal parket vertellen over de grootste antiterreuroperatie van de laatste jaren in ons land.

“In december 2014 kregen we informatie dat er een terroristische cel actief zou zijn, mensen die hier een aanslag wilden plegen,” begint federaal procureur Frederic Van Leeuw. “De basisinformatie was dat er een aantal verdachten in Syrië waren geweest en dat ze teruggekeerd waren om een aanslag te plegen,” bevestigt Roland Pacolet, directeur van de speciale eenheden van de federale politie. “Vanaf dan zijn we begonnen met die verdachten te observeren.”

Het huis in Verviers komt begin januari 2015 in beeld, enkele dagen voor de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. “We wisten niet hoe onze verdachten in België zouden reageren,” zegt Van Leeuw. “We hadden schrik dat er een soort sneeuwbaleffect zou ontstaan.” “Voor ons was het toen duidelijk dat we ons konden verwachten aan het ergste,” legt de adjunct-directeur van de speciale eenheden, uit. “We hadden hier te maken met mensen die wellicht bereid zouden zijn om te sterven voor hun zaak.”

Op 15 januari 2015, om kwart voor zes ’s avonds, wordt beslist om op verschillende plaatsen tegelijkertijd binnen te vallen. Het wordt de grootste antiterreuractie in België van de laatste jaren. In Verviers mondt de inval uit in een vuurgevecht met de drie aanwezigen. “Het vuurgevecht in Verviers heeft vier of vijf minuten geduurd,” blikt Roland Pacolet terug. “Maar ik kan u garanderen, het waren vijf lange minuten.” “Na de geweerschoten, viel er een doodse stilte,” vult zijn adjunct-directeur aan. “Dan voel je de ongerustheid, de angst. Hoe zou het gaan met de collega’s? Hopelijk zijn er geen gekwetsten of doden.”

Bij de inval in Verviers raakte geen enkele politieman gewond. Twee van de drie vermoedelijke terroristen werden gedood, een derde kon worden aangehouden.

‘Antiterreuroperatie in Verviers’, op woensdag 13 januari om 22.45 in FAROEK.

De volledige afleveringen van FAROEK kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over