Gerard Joling

Uniek project van Eddy Ouwens

Gerard Joling heeft een duet opgenomen met wijlen Toon Hermans. In het diepste geheim werkte de zanger, onder de bezielende leiding van hit producer Eddy Ouwens, aan de single ‘Een Vriend’. Met daarin de tekst van het in Nederland en Vlaanderen beroemde gedicht van Toon Hermans: Je hebt iemand nodig, stil en oprecht...

“Enige tijd geleden kwam ik in contact met Maurice Hermans,” vertelt Eddy Ouwens. “Van hem kreeg ik nog nooit eerder gepubliceerde muziek van Toon Hermans. Het ging om ingezongen opnames van Nederlands grootste artiest aller tijden. Deze heb ik opgeknapt en er een nieuwe orkestband onder gezet.” De keus van Eddy Ouwens om Toon Hermans in duet te laten gaan met Gerard Joling is niet geheel toevallig. Volgens Maurice Hermans was zijn vader altijd een groot fan van Gerard Joling. “Mijn vader vond Gerard fantastisch zingen. Hij zag Gerard als een groot artiest. Daarom weet ik zeker dat hij het geweldig zou hebben gevonden om met Gerard het nummer ‘Een Vriend’ te zingen.”

Voor Gerard Joling is het niet de eerste keer dat hij een duet met een overleden artiest zingt. In 2007 behaalde hij met André Hazes de eerste plek van de hitparade met het nummer ‘Blijf bij mij’. Een jaar later wist Gerard opnieuw de eerste plaats van de hitparade te veroveren met het lied ‘Laat me Alleen’ dat hij met Rita Hovink zong. Voor Toon Hermans is het de eerste keer dat hij een duet zingt. Tijdens zijn ruim zestigjarig durende carrière zong hij altijd alleen.

Voor Eddy Ouwens, die o.a. in 1975 het Eurovisiesongfestival won met Dinge Dong en in 1985 het Eurovisie Songfestival met de Noorse groep The Bobbysocks, was het van het grootste belang dat de nabestaanden van Toon Hermans volledig achter zijn productie zouden staan. “Er is altijd nauw contact geweest met Maurice en Gaby,” laat Eddy weten. “De eerste keer dat Maurice het duet hoorde was hij ontroerd. Dat vond ik heel bijzonder.”

Het unieke en nu al historische duet ‘Een Vriend’, gezongen door Toon Hermans en Gerard Joling, is vanaf 25 januari te downloaden via ITunes en zal ook in collectors oplage als fysieke single worden uitgebracht. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: