Voor de tweede aflevering van Rijker dan je Denkt? zet Staf Coppens de deuren van het kasteel van Loppem open voor iedereen die denkt of hoopt een waardevol voorwerp in zijn bezit te hebben. In dat kasteel verbleven Koning Albert 1 en Koningin Elisabeth aan het einde van de Eerste Wereldoorlog enkele weken. Op dinsdag 28 november 2017 zijn het de experten van Rijker dan je Denkt? die er onderdak vinden.

In deze aflevering zijn er twee nieuwe experten: modekenner Tiany Kiriloff en Robin Jehaes, die alles weet van zogenaamde ‘geeky’ items zoals gezelschap- en computerspellen en Pokémonkaarten. Robin krijgt meteen een collectors item voorgeschoteld: een Star Wars poster met handtekeningen van Star Wars acteurs. De eigenaar blijkt een fervente handtekeningenjager te zijn. Om de 52 handtekeningen te verzamelen, reisde hij heel Europa rond: “Ik betaal zo’n €15 euro voor een handtekening, want die sterren doen dat niet gratis. Ik heb er in totaal meer dan €1000 aan besteed. Maar volgens mij is het meer waard. Er staan handtekeningen op van verschillende grote sterren die ondertussen al overleden zijn, zoals Carrie Fisher en Kenny Baker.” Robin treedt de man bij: “Sommige handtekeningen zijn €25 waard, andere zelfs €750.” Het geheel is dus veel geld waard. Verkoopt de man de poster of gaat hij verder op jacht naar de ontbrekende namen?

Een vrouw heeft een impressionante pluchen beer bij: 1 meter 30 groot en 20 kilo zwaar. De beer is een aantal haren kwijt, maar dat kan volgens Staf geen probleem zijn: “Net zoals mij mist hij een aantal haren. Maar dat doet niets af aan de waarde.” De vrouw heeft de beer gekocht voor €60, net voordat de eigenaar hem naar het containerpark wou brengen. Expert Eliane Van Nin is dolenthousiast: “Het is een zeer exclusieve beer. Volgens mij bestaan er geen tien exemplaren meer. Het is dan ook een beer van bijna 90 jaar oud.” Ondanks de lichte beschadigingen zou de beer wel eens veel geld waard kunnen zijn.

De nieuwe eigenares van de beer is niet de enige die mogelijk een goede zaak heeft gedaan. Een man heeft €400 betaald voor twee houtskooltekeningen van kunstenaar Albert Bierstadt: een stier en een koe. Als ze echt zijn, is dat een koopje. Kunstwerken van Albert Bierstadt zijn namelijk een klein fortuin waard. De spanning is te snijden, maar enkel expert Peter Bernaerts kan de eigenaar uit zijn lijden verlossen.

en vrouw betaalde op een rommelmarkt €2700 voor een beeld van een danseres. Maar is het beeld dat wel waard? Ze twijfelt zelf, maar laat het niet aan haar hart komen: “Misschien heb ik er te veel voor betaald. Het was liefde op het eerste gezicht, ik kon er niet aan weerstaan.” Is de vrouw rijker of armer dan ze denkt? Ze vreest het ergste, maar de prijs voor pechvogel van de dag in Rijker dan je Denkt? is dan al uitgereikt. Een koppel laat een schilderij taxeren dat ze volgens expert Caroline Van Meerbeek 50 keer te veel hebben betaald. “Het is goed om in de stoof te gooien”, concludeert hun dochter.

Rijker dan je Denkt?, elke dinsdag om 20.35 bij VTM

De afleveringen van Rijker dan je Denkt? zijn live en uitgesteld te bekijken via vtm.be en de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: