Theatermakers Hans Royaards en Aafke richten gloednieuw professioneel theatergezelschap TG Het Wei/Land op.

Na tien jaar van bewuste afwezigheid uit het theater , vatte Hans Royaards samen met collega Aafke Bruining het snode plan op om theatergroep TG Het Wei/Land op te richten. Hun eerste project is alvast ambitieus. Niemand minder dan Walter van den Broeck vertaalde BITTERZOET van de legendarische BBC auteur Dennis Potter. Jong theatergeweld Dries Helsen en Nelle Baillieux werden aangeschreven om mee te spelen. BITTERZOET gaat op 1 december in première in CC Brasschaat.

Wie durft er in onzekere tijden nog een geëngageerde theatergroep op te richten? Weinigen nemen de uitdaging nog aan. Soms kruipt het bloed, waar het niet gaan kan… Toen Aafke en Hans elkaar terug zagen na lange tijd, was er de spreekwoordelijke klik. Ze zaten allebei met dezelfde onbeantwoorde theaterliefde. Spoedig werden er grootste plannen opgevat. “Wij hebben nood aan Theater over de tragikomische paradox van het bestaan, waarin de mens leeft om te overleven in de zich steeds verder individualiserende maatschappij. Drama’s bevatten zowel tragiek als schamper gelach. We hopen op een authentieke manier het publiek op een persoonlijke manier aan te spreken”, getuigt Hans Royaards. Bovendien laten ze zich omringen door een schare professionals: schrijver Walter Van den Broeck, dramaturge Marijke de Roeck en coach Els Olaerts.

ODE AAN DE PARADOX - Het eerste project van TG Het Wei/Land beschikt alvast over die paradoxale inhoud. Ze vroegen Walter Van den Broeck om een vertaling te maken van BITTERZOET van Dennis Potter. Potter scoorde eeuwige roem met The Singing Detectives, bovendien was hij niet op zijn mondje gevallen en voorzag hij de publieke opinie van een flinke dosis maatschappijkritiek, waarbij het machtsapparaat en de eenheidsworst van commerciële mediamagnaten als Murdoch grondig op de korrel werden genomen.

Het verhaal
In BITTERZOET leren we de familie Broex kennen. Brave middenklassers getroffen door het noodlot wanneer dochter Carry verlamd uit een auto-ongeluk komt. Moeder Broex blijft geloven in verbetering, vader Broex heeft alle hoop opgegeven. En dan komt een oude vriend opduiken, die het gezin ‘helpt’ met zijn duivelse plannetjes…Twee jonge theaterwolven, nl. acteurs Dries Helsen en Nelle Bailleux spelen mee met Aafke en Hans.

Praktische info
BITTERZOET/DE DUIVELSENGEL is een productie van www.tghetweiland.be
1 december in CC Brasschaat
6 december Het Gasthuis/Aarschot
7 en 8 december Het Gevolg Turnhout
13, 14 en 15 december Arca/NtGent
26 januari CC De Kern.

Alle praktische info op www.tghetweiland.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: