Met een pak jeugdherinneringen gaat Cathérine Moerkerke naar de Oktoberfoor in Oostende, en daar vraagt ze zich vooral af hoe de kermis anno 2016 wordt georganiseerd. Voor veel foorkramers is Oostende de laatste grote kermis van het jaar, voor de winterstop.

De foorkramers zijn ondernemers geworden. Grote attracties kosten al gauw meer dan een miljoen euro. Eén foorkramer werkt met veertien man personeel. “Wij hebben een bedrijf hé, we hebben vrachtwagens, betalen wegenbelasting. De tijd van paard en kar is lang voorbij.” Er staan 75 attracties in Oostende. De stad heeft een plaatsmeester die op een plan tot bijna op de centimeter uittekent waar de attracties moeten staan. “Grote attracties wegen veel en onder de pleinen waar ze staan, zijn er parkings, dus je moet opletten waar je welke attractie plaatst. Riooldeksels moeten vrij blijven. En de bomen worden ieder jaar een beetje groter, daar moet je allemaal rekening mee houden.”

De meeste foorkramers verblijven tijdens de Oktoberfoor in een speciaal aangelegd woonwagenpark net buiten de stad. Maar Ronny, de eigenaar van het eendjeskraam, woont boven zijn attractie. Hij liet boven zijn eendjeskraam een uitschuifbare, hypermoderne woonverdieping bouwen, met heel strakke design. Ronny verklapt aan Cathérine hoe zijn klanten met de eendjes proberen te foefelen. “Kinderen die gaan dat nooit doen. Maar grote zus wel. En oma durft dat ook. Ze nemen een eendje van de haak, kijken naar het cijfer aan de onderkant, en laten het, oeps, toevallig terug in het water vallen.”

De meest spectaculaire attractie in Oostende is de booster, waarop je aan 120 kilometer per uur door de lucht wordt geslingerd. Victor, de eigenaar, is er zelf nog nooit op geweest, en maakt samen met Cathérine voor het eerst een ritje. Maar er zijn ook nog attracties van de oude stempel, zoals de molen met levende paardjes die Nathalie erfde van haar vader en die ze met hand en tand en veel liefde verdedigt tegen dierenrechtenorganisaties. “Paardenmishandeling is geen klein woord hé. Dat wil zeggen dat je er niet naar om kijkt, dat je erop slaat. Paarden hebben altijd gewerkt in hun leven, boten getrokken, de melkronde doen, het veld, bomen uithalen. En nu maken ze van een paard een Chihuahua.” Op het einde krijgt Cathérine van Natacha, de eigenaar van het grootste lunapark, een sweatshirt waarop staat: foorwijf, topwijf!

De volledige afleveringen van CATHéRINE zijn live en uitgesteld te bekijken op vtm.be en de VTM-app

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: