Hommage aan Bill Dixon en herrezen trompetlegende Jacques Coursil staan centraal op internationaal muziekfestival Follow The Sound
 
De 37e editie van het Follow The Sound festival loopt van 13 t/m 16 oktober in deSingel te Antwerpen, met veel premières, projecties en creaties. O.a. van het nieuwe kwartet van de legendarische trompettist Jacques Coursil. Na een universitaire carrière als professor in de linguïstiek, keerde deze intrigerende figuur uit de nieuwe jazz van de sixties in 2005 terug naar de muziek met een verbluffende soloplaat voor het Tzadik label van John Zorn. Deze maand brengt Universal van hem ‘Trails of Tears’ uit. Op Follow The Sound stelt Coursil zijn nieuwe kwartet voor.
 
Hommage Bill Dixon
Aan het festivalprogramma werd op de valreep nog een bijzonder concert toegevoegd in herinnering aan Bill Dixon, de op 16 juni overleden pionier van de Amerikaanse avant garde. Onderhandelingen om Dixon en zijn ensemble in 2011 naar Follow The Sound, en voor het eerst, naar ons land te brengen waren reeds in een ver gevorderd stadium. Het hommageconcert kwam er nu in overleg tussen artistiek directeur Rob Leurentop en een aantal musici die elk op hun manier inspiratie vonden in de muziek en radicale levenshouding van Dixon. De trompettisten Stephen Haynes, Franz Koglmann, opnieuw Jacques Coursil, en bassist Barry Guy verenigen zich op Follow The Sound in diverse onuitgegeven combinaties. Bill Dixon (1925) was trompettist, componist, docent en aanstichter van de beruchte October Revolution die in 1964 de free jazz en avant garde muziek in New York wilde promoten en de artiesten aanzette om zich te verenigen en de productie in eigen handen te nemen.
 
Festivalcreatie
I.s.m. Bimhuis Amsterdam presenteert het festival op de openingsdag een eigen Brits-Belgisch-Nederlandse creatie. Het spraakmakende trio Bourne-Kane-Davis vormt met hun gasten trompettist Laurent Blondiau (Maak’s Spirit) en saxofonist Ab Baars (ICP) een onuitgegeven formatie waarvoor ze ook samen het repertoire creëren. Na de première op Follow The Sound spelen ze op 17 oktober nog in Amsterdam.
 
Ook film & video
Eigentijdse geluiden met invloeden uit de jazz, elektronica, avant rock en nieuwe muziek voeren de boventoon op Follow The Sound, met zoals steeds, veel aandacht voor improvisatie. Naar de gevleugelde woorden van saxofonist Ornette Coleman: ‘Follow The Sound and we’ll all be in the same room’. Ook film en video spelen een rol op dit festival. Zo is er o.m. een filmconcert met live muziek van het Matt Darriau Trio bij ‘Battleship Potemkin’ van Eisenstein, en gaan drummer Gerry Hemingway en bassist Ernst Glerum elk aan de slag met beeldmateriaal. Hemingway werkt daarbij live samen met videokunstenares Beth Warshafsky. Van het duo worden ook projecties getoond van hun verzamelde producties sinds 1989. Een bonus is de visionering van een eerste fragment uit Hemingway’s eigen film over muziekbeleving.
 
Méér happening door nieuwe deSingel
Nieuw is dat het 4-daagse muziekfestival neerstrijkt in de pas geopende studioruimtes van deSingel. Het nieuwe gebouw staat volop in de belangstelling en werd in een overrompelend openingweekend door meer dan 15.000 nieuwsgierigen bezocht. De compacte en gezellige ruimte van de Theaterstudio is ideaal om de muziek die Follow The Sound brengt van dichtbij en in de beste omstandigheden te beleven. De aansluitende bar en publieke ruimtes geven volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de echte festivalsfeer: platenstands, projecties, hapjes, drankjes. In de late uurtjes draaien festivalmuzikanten er hun favoriete platen.
 
Geluiden van nu 
Opmerkelijk is de aanwezigheid van twee Scandinavische bands uit de stal van de labels Rune Grammofon en Jazzland: zangeres Sidsel Endresen met  saxofonist Hakon Kornstadt en de muzikale cowboys van Huntsville. Op uitnodiging van de Antwerpse pianist en laureaat 2010 van de Sabamprijs voor de Gevestige Waarde Fred Van Hove wordt het festival besloten met de schok der improvisatoren: een eenmalige ontmoeting tussen de toonaangevende trio’s B3B en Tarfala met basvirtuoos Barry Guy als spilfiguur. Voorts staan op het programma: de Duitse chaosgroep Dörner-Schröder-Thomas-Steidle, auteurs van ‘Das Treffen’;  en een aflevering in de reeks ‘realtime encounters’ van Kris Defoort. Tegenwoordig vooral bekend als operacomponist (‘The woman who walked into doors’, ‘House of sleeping beauties’) toont Defoort zich hier opnieuw als pianist, in een totaal geïmproviseerde ontmoeting met cellist Vincent Courtois en trombonist Wolter Wierbos.
 
Het volledige programma, mét omschrijving per groep, vindt men op www.followthesound.be. Follow The Sound is een productie van Free Music vzw i.s.m. deSingel. Het is de voortzetting van het Free Music festival, gesticht in 1973 door Fred Van Hove en de Werkgroep Improviserende Musici (W.I.M.). Zie lager voor historiek.
 
Praktisch
Follow The Sound, van 13 t/m 16 oktober in deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen, www.followthesound.be. Dagticket €16 (basis)/€12 (-25/65+)/€8 (-19 jaar)/4-daagse €45 (basis)/€35 (-25/65+). Tickets kunnen online gekocht worden via www.followthesound.be of www.desingel.be; en via 03/248.28.28 of tickets@desingel.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: