Kenny Vermeulen

‘Wat zeg je? We verstaan u niet!’ Tijdens een moment van concentratieverlies durft mijn West-Vlaamse tongval wel eens overheersen. En dan is het voor mijn collega’s niet altijd even makkelijk om te begrijpen wat ik zeg. Beter articuleren verdomme! Toch slaagden al meerdere West-Vlaamse muzikanten erin om in hun moertaal de Vlaamse velden te veroveren. En dat doet mij plezier. Ik ging dan ook met volle goeste naar Het Zesde Metaal in de AB.

De West-Vlaamse band onder leiding van Wannes Cappelle kwam er gisteren zijn derde album ‘Nie Voe Kinders’ voorstellen. Samen met de voorgaande platen ‘Akattemets’ en ‘Ploegsteert’ beschikt Het Zesde Metaal over een zeer melodisch en sterk verhalend repertoire. Wannes heeft duidelijk nog een pak te vertellen. Dat daarbij om de haverklap zijn band verandert, deert hem niet. Hij brengt zijn ervaringen met plezier.

Het Zesde Metaal bewijst in de AB dat er meer aan West-Vlaanderen is dan Flip Kowlier en dat er meer aan Vlaamstalige luistermuziek is dan Buurman. Op ‘Nie Voe Kinders’ slaagt de groep er in om nog meer dan op de vorige platen de wereldthema’s aan te pakken. Een eerste keer hoor je hun genialiteit in het titelnummer ‘Nie Voe Kinders’: “Van de tralies van de crèche noar de poorte van de school om cum laude af te studeren. ‘t zit allemoale goed in mekaar. ‘t zit godverdomme allemaal toch zo goed in elkaar.” Ja, we zijn blinde kuddedieren die ons laten leiden. Ik laat me leiden door de muziek, wieg met de ogen dicht en zing stilletjes mee.

In ‘Ip Min Knieën’ grijpt Het Zesde Metaal terug naar het beproefde recept van persoonlijk leed. Vechten voor je relatie, blijven vechten, je afvragen of het vechten wel waard is. Iedereen herkent de situatie wel. En net als op vorige platen levert dat een stevige krop in de keel op. ‘Nie Voe Kinders’ telt een West-Vlaamse wereldhit of 2. Tel daarbij nog eens de wereldhits uit vorige albums en je weet dat een concert van de mannen sowieso een succes is. Zeker als ze nog eens met gemak sympathieke bindteksten uit hun mouw schudden.

De apotheose van de avond komt er tijdens de bisronde. De micro wordt iets stiller gezet, Wannes zingt zacht: ’t Was voe de koers daj gie dien dag in Ploegsteert wierd geboren. De hele zaal begint wat onzeker mee te zingen. Wannes gaat voort, de zaal wordt luider. Tegen ’t eind van de song zingt iedereen mee. Woord voor woord.

Kleine primeur ook nog tijdens de show. Het Zesde Metaal brengt op Record Store Day een single uit ‘Niets doen is gin optie’. Een knappe aanklacht tegen het fatalisme van onze maatschappij. ‘Aj noar beneden riet bluf je goan at niemand in de weg goa stoan.’ De song zal ook maar 1 dag beschikbaar zijn. Dus hou het in de gaten!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Het Zesde Metaal
Datum: 
12 februari 2015
Locatie: 
AB, Brussel
Meer over