Vanavond neemt Koppen een kijkje over de grens. In onze buurlanden blijken nogal wat elektronica, boeken en medicijnen immers een pak goedkoper te zijn. En hoe zit het met de prijzen in de warenhuizen? Koppen ging een winkelkar vullen in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, met verrassende resultaten.

Een televisie is in Frankrijk tot vijfhonderd euro goedkoper dan in België. Ook in Duitsland kun je zaken doen in elektrowinkels. Fabrikanten stemmen de prijzen af op de grootte van het land en de positie van hun merk in dat land. Vandaar de grote prijsverschillen.

“De grote internationale merken versnipperen de markt en bepalen prijzen op basis van wat zij redelijk vinden”, zegt Dominique Michel van Comeos, dat de Belgische handelssector vertegenwoordigt. “Als zij denken dat een Belg meer wil betalen dan een Nederlander voor een bepaald product, dan leggen ze voor België een hogere prijs op.”

Ook boeken en medicijnen verschillen enorm in prijs. “Dat je in Frankrijk voor sommige medicijnen een pak minder betaalt dan in België is schandalig”, zegt Christian Elsen van de Farmaceutische Bond. En hoe zit het dan in de warenhuizen in ons land en in onze buurlanden? Koppen ging een winkelkar vullen in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het resultaat van de vergelijking is verrassend.

Koppen: op donderdag 3 januari om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: