Op vraag van vele kijkers brengt de redactie van Koppen XL een ‘best of’ van de meest markante reportages van afgelopen seizoen. De meest aangrijpende was ongetwijfeld de reportage over Bart Verbeeck. Met de heruitzending op donderdag 11 augustus wil Koppen XL nogmaals eer betonen aan de bijzonder moedige jongeman en zijn familie.

Bart Verbeeck is zestien jaar wanneer hij botkanker krijgt. Hij wordt behandeld, maar twee jaar later is de tumor terug en volgt een nieuwe operatie en nog meer chemokuren. Nog eens twee jaar later, in oktober 2009, wordt Bart terminaal verklaard. Hoe lang hij nog zal leven, weet hij niet, maar de tijd die hem nog rest, wil hij zinvol invullen met positieve dingen. Zo zamelt Bart nog geld in voor kankeronderzoek.

VRT-journaliste Phara de Aguirre leert Bart in mei 2010 kennen. “Het is een van de moedigste mensen die ik heb mogen ontmoeten”, zegt ze zelf. En het wederzijdse vertrouwen is zo groot dat Bart toezegt als Phara hem vraagt of ze de laatste dagen van zijn leven mag volgen. Bart wil geen euthanasie, maar kiest voor palliatieve sedatie. Bart wordt dan in een diepe slaap gebracht zodat hij geen last meer heeft van pijn en het lichaam langzaam kan uitdoven.

De reportage begint op maandag 6 december, als Bart aan de huisarts duidelijk maakt dat hij te veel pijn heeft om nog lang te blijven leven. De kijkers zien hoe de jongere broer en ouders van Bart met het nakende afscheid omgaan en hoe Bart op donderdag 9 december de inspuiting krijgt die hem doet inslapen. Drie dagen later, op zondag 12 december, is Bart overleden. Bart is 23 jaar geworden.

Kom mij maar halen is een aangrijpend portret van een jonge man die de strijd tegen kanker verloren heeft, maar voor wie positief blijven en genieten van wat je hebt de boodschap is die hij wil meegeven.

Meer informatie op www.bartsweg.be.

De reportage is gemaakt door Phara de Aguirre, in samenwerking met het productiehuis
Sylvester Productions.

Koppen XL: op donderdag 11 augustus om 21.10 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: