Alpha Blondy, Seun Kuti & Egypt 80, Synapson, Songhoy Blues, Black Flower en Récital Boxon vullen de affiche van de 14e editie van het festival aan. Esperanzah! maakt hiermee op de belofte waar van een muzikaal rijk en gevarieerd festival te zijn met een mengeling van gerenommeerde artiesten en jonge talenten. Begin mei worden nog een tiental namen bekend gemaakt van deze zowel eclectische als geëngageerde line-up.

Alpha Blondy

Net als in de jaren 60 heeft Alpha Blondy nog steeds iets te zeggen! Deze “Afrikaanse Bob Marley” dankt zijn referentie aan zijn geëngageerde persoonlijkheid. Hij staat opnieuw op de planken met een nieuw album “Positive Energy” een ode aan zijn vermiste grootmoeder. Met zijn rootsmuziek hekelt hij geweld en promoot vrijheid van meningsuiting, liefde, tolerantie, vrede en eenheid. De manier waarop hij het podium inpalmt maakt elk optreden van Alpha Blondy een speciaal evenement. Deze gepassioneerde reggae-legende wist zijn jeugdige spontaniteit goed te bewaren.

Seun Kuti & Egypt 80

Een krachtige stem en indrukwekkend saxofoonspel bepaalden Seun Kuti’s lot om muzikant te worden. Op 9-jarige leeftijd zette de zoon van Fela Kuti zijn eerste muzikale stapjes in een koor. Sinds de dood van zijn vader probeert hij zijn orkest Egypt 80 nieuw leven in te blazen. Samen doen ze de geest van Fela en de afrobeat heropleven. Bovenop fusion jazz, funk, soul en afrobeat injecteert hij zijn muziek met een moderne twist van hip hop en reggae. Seun Kuti verkondigt zijn woede tegen corruptie, seksisme en dominantie van Westerse landen. Hij vecht voor de emancipatie van Afrika en moedigt de jongeren aan te geloven in hun continent. Een passionele performer met een boodschap van hoop en geloof.

Synapson

Met de nadruk op melodie, sentiment en emoties doet Synapson denken aan de grondleggers van de elektronische muziek. Dit duo werd beïnvloed door verschillende muziekstijlen zoals wereldmuziek, jazz, hip hop, pop en rock en zelfs deep house. Een modern eclecticisme voor alle leeftijden met een open blik op de wereld! Sterke composities die veel mensen kunnen behagen, deze “dandy chic” formatie bouwt een brug tussen publiek en muziek. Ze wisselen de Franse podia af met concerten in het buitenland, want goeie muziek kent geen grenzen. Dit statement bewijst de groep deze zomer op Esperanzah!

Songhoy Blues

Songhoy Blues combineert een passie voor blues met een trotse Afrikaanse flair. Al van jongs af aan zijn deze vier jonge honden gefascineerd door hip hop en R&B maar evengoed door de authentieke muziek van hun volk. Hun stijl is besprenkeld met een Noord-Malinees parfum: takamba de Gao, touareg, gitaarmuziek, sonhoy trance en traditionele woestijngeluid. Dit alles in een straffe mix met moderne rockmuziek. De kracht van Sonhoy Blues is de ontmoeting tussen oude en nieuwe muziek! Hun drijfveer is hun gevecht tegen een verbod op muziek in Mali: Dit viertal nam een moeilijke start maar slaagde erin hun verhaal voorbij de West-Afrikaanse horizon te brengen.

Black Flower

Old school jazz band Black Flower verkondigt u hun poëzie! Een lucide trip, buitengewoon en vreemd, begeleid door saxofoon en trompet. Bass, drum en synths vervolledigen deze bovennatuurlijke ervaring in een unieke harmonie. Een muzikale verkenningstocht dat deuren van een mysterieus rijk opent, ver van alle werkelijkheid. Krachtige grooves en een beklijvende melodie: laat u verrassen door dit quintet’s onbekende geluiden, afkomstig uit de diepte…

Récital Boxon

Het prettig gestoorde Récital Boxon brengt poëzie op een bedje van flamenco. Op de grens van muziek en theater verklaren Maïa en Marolito hun liefde voor het woord en de wereld. Zij schrijft en zingt, hij componeert en musiceert. Gaandeweg breidde de groep uit en bleef zichzelf steeds vernieuwen. Een saxofoonspel uit de Balkan, accordeon en Zuid-Amerikaanse percussie voeren een ritmische strijd. Boxon Récital verteld over het leven, wilskracht en schreeuwt z’n ontgoocheling uit. Springen tussen feest en emotie, tussen traditionele en moderne muziek met een krachtige stem die uitschiet als een granaat… deze zomer op Esperanzah!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Esperanzah
Datum: 
31 juli - 2 augustus 2015
Locatie: 
Abdij van Floreffe

Reservatie:

Meer over