Kenny Vermeulen

Beste Singer-Songwriter, je weet wel zo'n talentwedstrijd. Ken jij de Vlaamse winnaar nog? Ja? Straf! En je bent geen familie van de winnaar hé? Oh. De bijna-winnaar van de eerste editie van 'Beste Singer-Songerwriter van Nederland' ken je misschien wel. Maaike Ouboter, dat meisje met die ene monsterhit op YouTube waar iedereen moest door wenen. Hetzelfde meisje komt nu met een debuutalbum 'En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt' dat ze kwam voorstellen in de AB Club.

Frêle, het woord komt telkens opnieuw bij me op als ik Maaike haar nummers hoor aanzetten. Is dat slecht? Niet altijd. Het is de derde keer dat ik haar zie. De vorige keer droeg haar stem niet genoeg om een Gentse Feestenplein te overtuigen. Iets te frêle. Maar een goedgevulde AB Club is duidelijk meer haar ding. Twee nummers in de set ver en je ziet al koppels dichter bij elkaar kruipen. Maaike als een haardvuur waar we ons geborgen voelen.

Dat is allereerst dankzij het feit dat ze wijselijk besliste haar tijd te nemen. Het concert werd uitgesteld. De nummers waren niet af. Niet overhaasten, alles tot in de puntjes uitwerken en afwerken. Zo'n breekbare songs hebben dat nodig want je hoort er elke noot en woord op. In het Nederlands dan nog, een taal die jij en ik ook spreken. Dan moet het wel goed zitten. Daarnaast is ook Joost Zweegers zijn inbreng duidelijk hoorbaar. De Novastarman producete de plaat en zorgde er mee voor dat de nummers niet te veel 'Knuffelrock-gehalte' kregen. Het was allemaal zoet, maar niet zeemzoet. Het was allemaal aaibaar, maar geen pluizenbol die je na 2 minuten beu raakt.

Plus Maaike weet wel hoe ze een nummer moet schrijven. Dat bewees ze uiteraard met 'Dat ik je Mis', de tearjercker van de laatste jaren. Telkens weer kippenvel bij dat nummer. En ook telkens weer stille pleinen of zalen. Dat was ook het enige nummer waarmee ze het François Laurentplein tijdens de Gentse Feesten wist te omarmen. Maar evengoed 'Zandbak' dat ze schreef tijdens Beste Singer-Songwriter' is een pareltje. Op korte tijd geschreven, geperfectioneerd en nu een nummer voor iedereen. En al helemaal op 'Smoor', wat een topnummer. 'Ik ben nog smoor op jou', zingt ze met zoveel melancholie dat bij de luisteraar vanzelf beelden uit het verleden verschijnen. Je kijkt omhoog, denkt even aan vroeger en hoe het ook anders kon. Nummers die zoiets kunnen teweegbrengen zijn zeldzaam.

Zet daarbij nog eens een leuke, toch wat onzekere jongedame on stage en je krijgt een AB Club muisstil. Hoe ze vertelt waar ze de nummers vandaan haalt of hoe ze voorleest uit haar boekje met tips: 'Check zeker de vertrekdag van je vlucht naar Australië. Tickets zijn duur.', het heeft allemaal iets ongedwongen. Maaike rijmt op aaike. Ouboter heeft zoiets aimable dat je wel iemand wil knuffelen. Je vriendin, vriend, de persoon die naast je staat en eigenlijk ook gewoon Maaike zelf.

De debuutplaat komt uit op 19 juni. Koop 'm, beluister 'm op Spotify tijdens een rustig momentje en neurie mee. Stilletjes, rustig.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Maaike Ouboter
Datum: 
20/05/2015
Locatie: 
AB, Brussel
Meer over