Els Verhaeren

Maiden UniteD is bezig aan hun ‘Remembrance’ toernee. Ooit zijn Joey Bruers en Ruud Jolie aan dit project begonnen met in gedachten één album en 10 shows. ‘Remenbrance’ is ondertussen hun derde album en speelden ze iets meer dan een week geleden hun 100ste show in Kopenhagen. Het succes van deze akoestische Iron Maiden tribute bleek dus wat groter dan eerst ingeschat.

Maiden UniteD is dan ook een uniek project. Je hebt vijf top muzikanten die allemaal een boon hebben voor de Britse metal band Iron Maiden. Niets bijzonder, want over heel de wereld vind je tribute bands van Iron Maiden, de ene al wat beter dan de andere. Maar deze mannen hebben net dat ietsje meer gevonden om hun helden te eren. Geen copycats van het origineel, maar ze maken er iets speciaals van. Metal in een akoestisch jasje. Ja, dat klinkt zo onnatuurlijk, dat je in eerste instantie zou denken dat het niets wordt, maar dan ben je mis!MaidenuniteD - 9

Ruud Jolie en Joey Bruers mogen het tempo een beetje uit de nummers gehaald hebben, maar ze zijn er in geslaagd om er de kracht en ziel in te laten, zo niet er nog een beetje meer ziel in te steken. Want wanneer je Maiden UniteD de kans geeft om je hun muziek te laten horen en zien, dan ben je verkocht. Zo erg zelfs, dat als je MU wat vaker hebt gezien en gehoord, je hen een beetje mist wanneer je naar Iron Maiden zelf gaat luisteren. En dat komt ook wel een beetje door zanger Damian Wilson. Zijn stem is warm en krachtig en de man is een entertainer van top klasse. Heel de zaal heeft hij rondgelopen als de draad van zijn micro het toelaat, en zelfs dan nog, dan geeft hij wel iemand de opdracht om te zorgen dat hij een langere draad krijgt. Hij bespeelt het publiek perfect en er is niemand die hij niet mee krijgt.

Zo ook zaterdag avond in De Verlichte Geest in Roeselare. Daar speelden ze het enige Belgische concert van deze tour. Het café was niet helemaal uitverkocht, maar er was een gezellig hoopje fans toegekomen die genoten van dit concert. Damian zong het publiek toe vanaf het podium, maar ook van MaidenuniteD - 34tussen het publiek of van op de toog. Nummers als ‘Charlot the Harlot’, ‘The Evil That Men Do’ en ‘Children of The Damned’ passeerden de revue. De mannen gingen met z’n vijven stevig door op ‘The Trooper’ en ‘Die With Your Boots On’.

Maiden UniteD is perfect voor een avondje live muziek op café of zelfs voor thuis wanneer je op zondagochtend nog lui op je zetel ligt te snoozen en je hun muziek uit de boxen laat komen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: