Het belooft een uitzonderlijk jaar te worden voor Marianne Faithfull, een icoon in de rockscène. In 2014 viert ze haar vijftigjarige carrière, ontegensprekelijk bewijs van een uitzonderlijk en groot talent.
Als dochter van een Brits officier en een Oostenrijkse aristocrate groeit Marianne op in Londen. Al in haar kinderjaren komt ze in contact met kunst en muziek. Tijdens één van haar optredens wordt ze opgemerkt door Andrew Loog Oldham, wat het begin van haar carrière betekent. Marianne is amper 17 jaar oud wanneer ze haar eerste succes oogst met ‘As Tears Go By’, geschreven door het duo Jagger & Richards. Al snel is de jongedame niet meer weg te denken uit de wereld van Swinging London. Naast haar muzikale loopbaan maakt ze ook indruk in het theater en de film, of het nu aan de zijde is van Orson Welles en Oliver Reed, of van Gainsbourg, Goddard en Delon. Haar connectie met Mick Jagger en goede verstandhouding met Brian Jones geven haar muzikale groei een push, maar Marianne zoekt haar heil in de drugs.

Too much, too soon! In de jaren ’70 wordt ze geconfronteerd met enkele moeilijke jaren. Maar Faithfull laat zich niet kennen en pakt in 1979, tegen alle verwachtingen in, groots uit met ‘Broken English’. Het betekent een ommekeer in haar carrière. Haar onschuld is ze kwijt en haar stem klinkt rauw en somber, wat haar handelsmerk wordt. Haar album is een grote hit dankzij enkele onsterfelijke nummers als “The Ballad of Lucy Jordan” en haar eigen interpretatie van John Lennon’s “Working Class Hero”. In de jaren ’80 en ’90 werkt Marianne aan meerdere ambitieuze artistieke projecten, waaronder haar aansluiting bij ‘The Seven Deadly Sins’, een opera van Kurt Weill en Bertol Brecht, en enkele albums van een buitengewone kwaliteit, gerealiseerd in samenwerking met onder andere Angelo Badalamenti en Daniel Lanois.

Sinds het begin van het nieuwe millennium brengen enkele jongere muzikanten, bewonderaars van deze unieke artiesten, hommage aan Marianne Faithfull. Haar muziek herleeft dankzij onder andere “Kissin Time” (2002), met de medewerking van Beck, Billy Corgan, Jarvis Cocker en Damon Albarn, en “Before The Poison” (2004), van de hand van PJ Harvey, Nick Cave en opnieuw Damon Albarn. In 2008 komt het fenomenale ‘Easy Come Easy Go’ op de markt, waarmee Marianne haar fans trakteert op een collectie covers van Billie Holiday, Morrissey, Brian Eno en vele anderen. Het meesterwerk wordt ondersteund door het talent van artiesten als Keith Richards, Antony, Rufus Wainwright, Nick Cave en Cat Power. De release van haar voorlopig laatste nieuwe album ‘Horses’ kwam er in 2011, met Lou Reed op gitaar en een prachtige collectie van nieuwe nummers en covers van onder meer Greg Dulli & Mark Lanegan, Jackie Lomax en Allen Toussaint.

Vandaag kondigt deze grote diva uit de rockwereld een Belgisch concert aan. Op 19 november 2014 staat zij op de planken van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten om haar vijftigjarige carrière te vieren! Een unieke kans om deze authentieke artieste live te ontdekken, een muzikale avond die niemand onberoerd zal laten. De voorverkoop start op vrijdag 4 oktober om 11u.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Marianne Faithfull
Datum: 
Woensdag, 19 november 2014, 20 uur
Locatie: 
Paleis voor Schone kunsten, Brussel

Reservatie:

02 507 82 00
Meer over