Massive Attack kan je bezwaarlijk een zeer productieve cd-leverancier noemen. In hun vijfentwintigjarige carrière brachten ze amper vijf cd's uit en de pauzes tussen twee platen werden ook steeds langer. Tussen de in 2010 verschenen 'Heligoland' en de voorgaande '100th Window' gaapt een kloof van zeven lange jaren.

Bij Massive Attack oversteeg -gelukkig voor ons en voor hen- de kwaliteit steeds de kwantiteit. Hun debuut 'Blue Lines' ontketende in 1991 met de singles 'Unfinished Sympathy' en 'Safe from Harm' een revolutie in de populaire muziek en betekende de geboorte van een genre dat (even) later als triphop omschreven zou worden. De opvolgers 'Protection', 'Mezzanine' en '100th Window' hadden elk hun unieke identiteit en bevatten intrigerende parels die in 2006 op 'Collected' verzameld werden.

Op 'Heligoland' deden de protagonisten Robert "3D" Del Naja en Grant "Daddy G" Marshall een beroep op de talenten van oudgediende Horace Andy, Damon Albarn (Blur, Gorillaz), Hope Sandoval (Mazzy Star), Guy Garvey (Elbow), Adrian Utley (Portishead) en Tunde Adebimpe (TV on the Radio). Ook Martina Topley-Bird (Ex-Tricky en al een tijdje live ingelijfd bij Massive Attack) werkte mee aan 'Heligoland'. De 10 broeierige nummers werden door de pers -terecht- onder de vijfsterrenrecensies bedolven.

Hun laatste doortocht in België dateert al van 2010 en toen maakten ze een verpletterende indruk met weinig voor de hand liggende muziek. De enscenering (Nederlandstalige teksten op een lichtkrant), gasten (Horace Andy, Topley-Bird en Deborah Miller), politieke thema's, bezwerende ritmes en apocalyptische sfeer zorgden voor een onvergetelijke ervaring. Niemand kan de wereld aantrekkelijker een geweten schoppen dan 3D en Daddy G.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Massive Attack
Datum: 
14 juli 2014
Locatie: 
Cactusfestival, Brugge

Reservatie:

Meer over