MONARCQ (né Mathieux Ngoie Kapaj) is een Belgisch-Congolees artiest. De naam ‘MONARCQ’, een woordspeling op ‘mon-arc’, is meer dan een artiestennaam. Het vertegenwoordigt een eigen universum. Are you ready to join the ARCQ?

MONARCQ zette zijn eerste muzikale stappen in 2009 bij het Gense hiphopcollectief Gangthelabel, waar hij drie jaar actief bleef en waarna hij de focus legde op zijn studies aan het KASK in Gent. Hij bleef creatief en muzikaal bezig en in 2018 volgde zijn eerste song 'Bad Kidz', waarvoor hij een 'muziekfilm' maakte in de plaats van een 'traditionele' videoclip.

Een jaar later richt hij samen met Jean-Philippe Van Laethem Pelican Street op: 'a creative boutique specialized in the art of film & sound'. Eén van hun producties is 'Music Runs The World', de podcast voor muziekindustrie insiders. MONARCQ's oud repertoire is offline gehaald en we starten nu van een blanco sheet.

In de loop der jaren wist MONARCQ een mooi netwerk uit te bouwen en ondertussen wordt hij op zijn socials reeds gevolgd door Baloji, Coely, Gloria Boateng, Stavroz, Willem Ardui, Jaouad Alloul, Blackwave, Sam De Bruyn, TLP Troubleman, etc.

- NIET VAN8 -

Geweld in zijn vele vormen, verbaal en fysiek. Voor dit onderwerp heeft MONARCQ geput uit eigen ervaringen. Hij heeft van dichtbij meegemaakt wat het effect is van een moeilijke gezinssituatie, getekend door overmatig alcoholgebruik en familiaal geweld.

De eerste song is 'NIET VAN8/Pas ce soir'. Een popsong met verrassende accenten. Zo mixt MONARCQ het dansbare van afrobeat met het dramatische van een Franse chanson.

Met 'NIET VAN8' wil MONARCQ een lans breken voor de vernieuwing van het Vlaamse muzieklandschap. Met een unieke combinatie van Nederlands en Frans wil hij heel Vlaanderen - en wie weet, ook Nederland - doen zingen en dansen.

- 'NIET VAN8' in de media -

- Spotify, HUMO, De Morgen, BRUZZ, Apple Music, De muzieksite Dansende Beren bracht 'NIET VAN8' in première en omschreef MONARCQ als 'een artistiek visionair en een meester in storytelling' en daMusic noteerde: 'Monarcq durft Nederlands en Frans combineren'.

'NIET VAN8' werd beloond met een plekje in de 'New Music Friday' playlist van Spotify en als kers op de taart kwam daar ook nog eens de zeer populaire playlist 'Made In Belgium' bij waar de single helemaal bovenaan de lijst belandde.

En ook Apple Music, De Morgen, HUMO & BRUZZ zijn meteen overtuigd van het talent. Deze laatste maakte er meteen één van hun 'ICE tracks' van: hun songs van de week.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over