Op zaterdag 26 maart 2016 (stille zaterdag) zal de eerste editie van het nieuwe indoor metalfestival “Metalyard” plaatsvinden, in Poppodium Atak te Enschede. Dit nieuwe festival wordt georganiseerd door Stichting Bonavox, in samenwerking met Poppodium Atak. Voor een bedrag van slechts €15, - in de voorverkoop (exclusief de servicekosten) kan het publiek genieten van een scala aan zowel nationale als internationale acts van formaat.

Headliner van het festival is het Hongaarse Sear Bliss. Deze legendarische band bestaat ondertussen al ruim twintig jaar en heeft zich in die tijd weten op te werken tot een symfonische black metalband die het eigen genre al lang ontstegen is. Dit jaar viert de band het feit dat in 1996 het debuutalbum 'Phantoms' werd uitgebracht. Reden genoeg voor een tour. Tijdens deze tour zal Sear Bliss een exclusief optreden geven op Metalyard. Exclusief, omdat de band alleen op Metalyard het complete 'Phantoms' integraal zal spelen.

Zonder enige twijfel is het Nederlandse Slechtvalk de titel co-headliner waardig. Zij gelden als één van de grondleggers van de Nederlandse ‘viking metal’. Niet voor niets wisten ze met hun tweede album ‘The War That Plagues the Lands’ de nummer twee positie van Lowlands’ Top 50 Metal Charts te bereiken. Dit bracht hen op internationale podia, waar ze samen optraden met andere grootheden uit het genre. In 2010 werd het album 'A Forlorn Throne' uitgebracht, welke uitstekende recensies ontving door heel Europa heen en waarmee voor eens en altijd Slechtvalks dominantie als één van de beste Nederlandse black metalacts werd bewezen. De band is momenteel in de afrondingsfase van de langverwachte opvolger van dit album, welke in 2016 uit zal komen. Deze is waarschijnlijk voor het eerst te horen op Metalyard!

De symfonische metalband 7th Symphony heeft al sinds de oprichting in 2010 voet aan de grond gekregen in hun thuisland Brazilië. Op dit moment werkt de band aan de opvolger van het in 2013 verschenen debuutalbum ‘Written with Blood’. Maar voordat het nieuwe album wordt uitgebracht, gaat de band eerst nog op een tour door Europa, welke gestart zal worden met het optreden tijdens Metalyard.

Het Ierse ForChristSake is druk bezig om naam te maken. Ondanks het feit dat ze druk aan het schrijven zijn voor hun nieuwe album, wilde de deathmetal formatie de uitnodiging toch niet afslaan om voor de tweede keer naar Nederland te komen voor een exclusief optreden. Hun debuutalbum ‘Apocalyptic Visions of Divine Terror’ uit 2013 werd wereldwijd goed ontvangen. In 2016 volgt het nieuwe album, waarvan ongetwijfeld veel materiaal langs zal komen op 26 maart.

De Nederlandse band Disquiet brengt thrash metal met melodische invloeden. Hun muziek wordt omschreven als een mix van de bands Testament en Arch Enemy, vermengt met moderne metalcore. De band zal in begin 2016 haar nieuwe album uitbrengen en wil deze graag promoten tijdens hun optreden.

Onze oosterburen zijn natuurlijk ook vertegenwoordigd door de band Nachtschatten. Zij zullen Duitstalige deathmetal van een hoog niveau naar Enschede brengen. De band heeft begin dit jaar hun debuutalbum ‘Prolog’ uitgebracht. En voor wie zich afvraagt hoe de band zal klinken; als Rammstein death metal zou maken, zou het ons niet verbazen wanneer het als Nachtschatten zou klinken.

Het verhaal van het Nederlandse death metal gezelschap Abrupt Demise begon in oktober 2011. Al gauw kwamen er in rap tempo diverse optredens in binnen- en buitenland, waardoor de band bekendheid kreeg. De promo-CD “Aborted From Life”, kreeg destijds veel air-play, zelfs in Polen en Canada.

Een enorm dynamische en slepende mix van doom en death metal , dat is wat het Nederlandse Endymæria speelt. De band maakt behalve van gitaren en drums ook veel gebruik van viool. De muziek wordt gekarakteriseerd door romantische, sensuele teksten en een obsessieve aandacht voor atmosferisch detail.

Naast het vele metalgeweld zal er ook ruimte zijn voor een metalmarkt met diverse stands vol metalmerchandise.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over