Album verschijnt op 2 mei digitaal en in de winkels via Monkeyman Originals

Singer-songwriter Ad van Meurs heeft een nieuwe collectie liedjes opgenomen. Een kleine twee jaar na de release van ‘En Soms’ heeft de Eindhovenaar met ‘de Weg is een Vriend’ wederom een volledig Nederlandstalig album gemaakt. Het nieuwe materiaal bestaat uit akoestische folk en fingerpicking blues, voorzien van verhalende vocalen in van Meurs’ moedertaal. Daarmee zet de geroutineerde songsmid een mooi contrast neer: de verhalen zijn van heel dichtbij en de muziek suggereert een achtergrond in verre landen. De eerste single is de titeltrack van het nieuwe album en is verkrijgbaar via iTunes. Het volledige album verschijnt op het label Monkeyman Originals en is vanaf 2 mei fysiek en digitaal verkrijgbaar. Te zijner tijd vindt er een serie albumpresentatieconcerten plaats.

‘de Weg is een Vriend’

Het songmateriaal van ‘de Weg is een Vriend’ is grotendeels ontstaan tijdens een zesweekse reis van Van Meurs door de Verenigde Staten in de zomer van 2013. Van Meurs over die periode: “Ik verkeerde in Amerika in een soort van retraite, zonder de afleiding van internet en dergelijke. Dat maakte de opdracht heel helder: niet meedoen aan de waan van de dag, een album maken dat dicht bij mezelf staat. De liedjes zijn ook heel schetsmatig tot stand gekomen, zonder teveel en te ver na te denken.”

‘de Weg is een Vriend’ wordt gekenmerkt door taalkundig stijlvol verwoorde teksten waarin actuele en persoonlijke onderwerpen worden besproken, met een authentieke, tijdloze basis van folk en blues. Het is die combinatie van elementen die ‘de Weg is een Vriend’ tot een charmant anachronisme maakt, zoals de fingerpickend door het leven trekkende man het graag zelf omschrijft. Het geheel is door Van Meurs’ muzikale partner en vaste producer Ankie Keultjes voorzien van een warme en heldere sound. Laatstgenoemde speelt ook als zangeres een belangrijke rol op de plaat.

Over Ad van Meurs

Ad van Meurs maakt al sinds de jaren zeventig muziek en staat inmiddels al enige decennia bekend als blues-, americana en folkartiest. Hij is een begenadigd fingerpicker en singer-songwriter en bijzonder productief, getuige zijn indrukwekkende discografie. Voordat in 2012 zijn eerste Nederlandstalige album ‘En Soms’ verscheen, de voorganger van ‘de Weg is een Vriend’,  schreef hij onder zijn alias The Watchman reeds twaalf albums op zijn naam. Daarnaast heeft hij inmiddels vijf albums uitgebracht met het zeer succesvolle NO Blues, twee stuks met The Folk Survival Club en een met Hootenanny Jim. Van Meurs staat te boek als een kenner van het genre. Onder de noemer ‘Ad van Meurs Presenteert’ programmeert hij al jaren de maandagavond in Meneer Frits (Muziekgebouw Eindhoven).  Sinds begin jaren negentig zijn eerste Watchman albums uitkwamen in de VS, reist hij regelmatig die kant op, als muzikant en talentscout. Ook nam hij er de film ‘Searching for the Heart of the Heartlands’ op, die in 2009 door het Uur van de Wolf is uitgezonden en op DVD te verkrijgen is.  Van Meurs wordt door velen beschouwd als de Godfather van de Nederlandse singer-songwriter scene en werkt nagenoeg altijd samen met geluidstechnicus, producer, zangeres, dichter en levensgezellin Ankie Keultjes.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: