Gemiddeld 636.000 kijkers – goed voor een marktaandeel van 30,5 % (VVA 18-54, live +4) – vergezelden Paul Jambers en Luk Alloo op hun trip down memory lane in de eerste aflevering van Alloo bij Jambers. Op dinsdag 8 september 2015 staat een tweede afspraak op de agenda en neemt Alloo Jambers mee naar enkele locaties die voor hem een emotionele betekenis hebben. De rit brengt hen onder meer bij het huis waarin Paul als kind opgroeide en de trouwzaal van het Antwerpse stadhuis, waar burgemeester Bart De Wever tijd vrijmaakt voor een gesprek.

De eerste halte van Alloo en Jambers is Pauls ouderlijke woonst in Hoboken, waar het destijds allemaal begon. Het poortje in de voortuin piept verrassend genoeg nog steeds zoals zestig jaar geleden. Op zijn kinderkamer blikt Paul terug op zijn jeugdjaren en op zijn ambitie om uit te breken. “Toen ik 15 was, had ik geen enkel idee wat ik wilde worden”, geeft Paul toe. “Mijn vader was een arbeider die dag en nacht werkte om zijn drie zonen te laten studeren. Ik wilde het beter doen.

In de tuin van de woning mijmert Paul over de vele speelmarathons die hij beleefde met zijn twee broers. “We hadden wel wat last met de buurman. Als onze voetbal over de haag vloog, kregen we die bal in stukken terug”, vertelt hij. Eén van de latere thema’s in de 192 reportages van de succesrijke reeks Jambers werd niet voor niets ‘Burenruzies’.

Ook zijn populaire human interest-reportage over ongehuwde boeren wordt door Paul toegelicht. Iedereen herinnert zich boer Charel, die in 1996 plots een bekende Vlaming werd. “Het was mijn bedoeling om oude eenzame landbouwers te filmen”, licht Paul toe. “Dat waren schrijnende verhalen. De pers heeft daar Charel uitgepikt en die getuige is dan een eigen leven gaan leiden. Het was niet mijn bedoeling om een reportage te maken over leuke gekke boeren. Het ging in wezen over de pijnlijke eenzaamheid.

Over zijn privéleven is Paul Jambers altijd discreet. Op 3 april 1993 trouwde hij met Pascale Naessens in een groots mediagebeuren. “Het was een belangrijk evenement in mijn leven en dat wilde ik als publieke figuur met mijn kijkers delen”, zegt Paul nu. Luk Alloo neemt hem in de originele huwelijksauto mee naar de trouwzaal van het Antwerps stadhuis. Paul reflecteert over zijn huwelijksdag en de vrouw in zijn leven.

Alloo en Jambers lopen ook binnen bij burgemeester Bart De Wever om gezamenlijk zijn laatste reeks 'Jambers in de politiek' uit 2014 te evalueren. “De reportage had een meerwaarde omdat de politieke meerwaardezoeker zijn gading kon vinden en omdat het een inzicht gaf in hoe politiek wordt bedreven en hoe debatten worden voorbereid”, zegt De Wever daarover. Op een N-VA-vergadering lanceert De Wever de legendarische oneliner ‘show me the money’, waarmee hij Paul Magnette tijdens een economisch debat de mond wil snoeren. In de reportage van Paul Jambers zien we hoe de oneliner wordt geboren en later wordt gebruikt in een televisiedebat. Met de uitzending ‘Jambers in de politiek: de langste dag’ over Bart De Wever haalde Paul Jambers gemiddeld 735.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 33,4% (VVA 18-54, live +6). Bart De Wever besluit: “Paul Jambers heeft een goede reputatie opgebouwd en hij herkent goede verhalen en brengt die puur. Je hebt de periode van reportage maken vóór Paul Jambers en na Paul Jambers. Het is duidelijk dat hij een scharnierpunt is.

De volledige afleveringen van Alloo bij Jambers kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over