Peter Minnebo

Paulien Mathues slaat, na haar overwinning dit jaar in The Voice, fier en doelgericht een eigen muzikale weg in met het debuutalbum Flying Thoughts.

Ze zit vaak met haar hoofd in de wolken en als skydiver geniet ze zelfs van de val. Daarna komt ze onvermijdelijk met beide voeten weer op de grond te staan. Paulien Mathues ademt romantiek uit en wordt verliefd op het onmogelijke om vervolgens op een muur te botsen of gewoon weg te vliegen, als een vogel. Die weltschmerz die soms tussen liefde en vrijheid nevelt, kleurt haar stem met die bijzondere toedekkende melancholie, het typeert haar als zangeres.

Niets is fake aan Paulien. Wanneer ze zingt lijkt het wel of de zon opkomt of ondergaat. Elke noot rilt zachtjes van emotie. Tijdens de opnames en het creëren van het album werd Paulien in een muzikaal bad gegooid en leerde ze op een halfjaar tijd meer dan ooit tevoren. Ook de muzikanten hebben geleerd van het talent van deze achttienjarige Paulien. Er werd voor en met haar geschreven door Jasper Steverlinck, maar ook Sioen, Tom Helsen, Johannes Verschaeve(The Van Jets) en anderen schreven mee aan het album.

Café Monk in Brussel was de ideale setting voor de CD-voorstelling, puur en stijlvol, zoals Paulien het betaamt. Pers, familie en muzikanten verzamelden zich rondom de fashionabele Paulien die door haar stem en bijhorend vintage piano-geluid het publiek alleen maar naar méér liet smaken. De echtheid en spontaniteit, die Paulien siert, zal ongetwijfeld op volgende albums nog meer maturiteit prijsgeven.

Paulien houdt van afwisseling: ’Combination’ had voor Feist kunnen geschreven zijn, een trage jazzy sensuele aandachtstrekker waar Sioen fluisterend komt op meezingen. In ‘Raindrops’, live opgenomen in de woonkamer, wordt Paulien omringd door een strijkerskwartet, heel ruimtelijk,je kan een naald horen vallen. Morricone komt dichterbij tijdens ‘Wall Around My Heart’, ’Wreck My Heart’ gaat zot rocken en buikvlinders fladderen gevaarlijk wild rond in het door Paulien eigenhandig geschreven ‘Alive’.

Paulien finaliseert de liveset met een dankwoord aan haar ouders, platenfirma Universal Music België, de muzikanten en iedereen die van haar muziek geniet en apprecieert wie ze echt is. Flying Thoughts brengt je in vervoering, waan je in een jazzy caféétje en geniet, uren lang van deze Voice!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over