Warner Music France brengt op 24 november 2017 ‘Selected Works 1974-1982’ uit, als eerbetoon aan jazzman Philip Catherine.

Deze koffer met 5CDs bevat 4 legendarische albums van de jazzgitarist: ‘September Man’ (1974), ‘Guitars’ (1975), ‘Babel’ (1980), ‘End of August’ (1982), alsook het voordien onuitgegeven album ‘Solo Bremen 1979 & 1982’. De artwork van de wallets bevat de recto en verso van de originele vinyls, met uitzondering van de cover van ‘Solo Bremen’, met een onuitgegeven grafisch werk van Gilles Fiszman.

Philip Catherine wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke Europese jazzgitaristen van de laatste 50 jaar, zijn toucher is uniek en legendarisch. Nadat hij deel uitmaakte van diverse combos in de jaren 60-70, waaronder dat van Jean-Luc Ponty (Experience), brak Philip Catherine in 1974-1975 door als componist met de albums ‘September Man’ en ‘Guitars’. Composities als Nairam, Homecomings werden echte klassiekers, en bezorgden de Belgische gitarist, samen met zijn bassist John Lee, percussionist Gerry Brown, producer Marc Moulin en muzikanten Charlie Mariano, Jasper Van’t Hof en Palle Mikkelborg, een belangrijke plaats in de erfenis van Django Reinhardt, en sloegen bovendien dankzij veelvuldige experimenten (Nineteen Seventy Fourths, Noburl…) nieuwe wegen in. ‘September Man’ en ‘Guitars’ werden al snel opgemerkt en gaven aan Philip Catherine de mogelijkheid om samen te werken met artiesten als Larry Coryell of Chet Baker.

De albums ‘Babel’ en ‘End of August’ getuigden van dezelfde frisheid en inventiviteit, waarmee Philip Catherine ook in het begin van de jaren 80 melodieën componeerde die tegelijk ontroerend en complex zijn (Babel, Petit Nicolas, Spirale…) . In die periode omringde hij zich met uitmuntende sidemen als André Ceccarelli, Jannick Top en Jean-Claude Petit (op ‘Babel), en Charlie Mariano, Nicolas Fiszman, Trilok Gurtuen Toots Thielemans (op ‘End of August’).

Het onuitgegeven ‘Solo Bremen 1979 & 1982’ , is ongetwijfeld het meest verrassende album in deze koffer. Het bevat 11 tracks die Catherine opnam voor het Duitse radiostation Radio Bremen bij sessies in 1979 en 82. Hierbij bespeelt Catherine solo diverse instrumenten (acoustische en electrische gitaar, fretless, synthesiser, electrische bas…).

De luisteraar kan hier de eerste versies beluisteren van titels die nadien op de albums ‘Babel’ en ‘End of August’ (met name Babel en Petit Nicolas) te vinden zijn, alsook nooit eerder gehoorde composities als Every Day, D Tune, Rue du Sel, Rianne en To Larry , opgedragen aan Larry Coryell. De tracklisting bevat daarnaast hernemingen van een eerbetoon aan Chet Baker (My Funny Valentine), Charlie Mariano (Crystal Bells), Hermeto Pascoal (Nem Um Talvez) en Michael Gibbs (Tunnel Of Love), en het geheel wordt afgesloten met een bonustrack uit 1998 (Etude pour Peter S), opgedragen aan Peer Schulze, producer van dit album.

Het boekje bij deze box bevat 28 pagina’s met onuitgegeven fotomateriaal, en teksten geschreven door muzikanten en producers waarmee Philip Catherine doorheen zijn carrière heeft samengewerkt: Jean-Luc Ponty, Aldo Romano, Gerry Brown, John Lee, Palle Mikkelborg, Sylvain Luc, Andy Summers, Michael Cuscuna, Michael Gibbs, Frédéric Devreese, Peter Schulze… Ontroerende getuigenissen opgedragen aan deze unieke jazzartiest, die op 27 oktober 75 kaarsjes uitblaast.

‘Selected Works 1974-1982’ zal door omstandigheden pas beschikbaar zijn voor release op 24 november. De albums ‘September Man’ et ‘Guitars’, werden recent remastered, vertrekkende van de originele ¼ banden, en zullen vanaf 27 oktober beschikbaar zijn op vinyl.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over