Prinsessia is een nieuwe fictiereeks over een prinsessenschool in een sprookjeskasteel in een land hier ver vandaan. De reeks volgt de belevenissen van vijf prinsesjes die er naar school gaan. Elke aflevering bevat een flinke portie spanning en humor, en ook een muzikaal moment. Prinsessia wordt voor Ketnet gemaakt door Studio 100 en zal worden uitgezonden vanaf april.

Wouter Quartier, netmanager van Ketnet, is bijzonder tevreden met de nieuwe reeks: “Prinsessia heeft alles om een succes te worden. Er is niet alleen de glamoureuze en sprookjesachtige wereld van de prinsessen die de fantasie van vele kinderen prikkelt, maar tegelijkertijd ook de herkenbaarheid van de schoolsituatie die het voor de jonge kijkers gemakkelijk maakt om zich met de personages te identificeren. Prinsessia reikt kinderen ook voorbeelden aan van tolerantie tegenover diversiteit. Prinsessia gaat immers over vriendschap tussen heel verschillende individuen. Elke prinses heeft haar eigenheid, haar eigen temperament en haar eigen karakter. En die verschillen en de conflicten die eruit voortvloeien, moeten de meisjes leren overstijgen. Ook in die zin zijn de prinsessen rolmodellen.

Met Prinsessia investeren wij opnieuw in een Vlaamse productie. Onze samenwerking met partners uit de Vlaamse audiovisuele sector is een bewuste keuze voor de eigenheid en authenticiteit die wij zo hoog in het vaandel dragen. Deze nieuwe reeks past bovendien in een lange en vruchtbare traditie van samenwerking tussen Ketnet en Studio 100.

Na Mega Mindy, ROX en Galaxy Park is het andermaal een fictiereeks geworden. Dat is evenmin toeval, want Vlaamse fictie is ook bij kinderen bijzonder populair. Dat bewijzen ook onze eigen series, zoals De Elfenheuvel en GoGoGo! En dan zijn er natuurlijk ook de humor en de muziek. Kinderen zijn dol op muziek. Ook daar zet Ketnet graag op in. Met aandacht voor de meest diverse genres, van Kapitein Winokio over Zingaburia tot Prinsessia.

Fictie, muziek én humor van eigen bodem: Prinsessia combineert het beste van vele werelden.”

Ook Hans Bourlon en Gert Verhulst van Studio 100 zijn heel enthousiast: “Wij zijn ontzettend trots op Prinsessia. Deze gloednieuwe en kleurrijke serie over vijf pittige prinsessen in een prinsessenschool is doorspekt met de nodige humor. En wat Prinsessia helemaal bijzonder maakt is dat er ook in elke aflevering wordt gezongen. De hele televisiereeks zit echt boordevol muziek. Studio 100 is uiteraard ook erg blij met het vertrouwen dat Ketnet al jaren in ons stelt als producent van verschillende kinder –en jeugdseries, we hopen dat onze prinsessen heel wat Ketnet-kijkers zullen aanspreken. De eerste single van onze vijf zingende prinsessen – de titelsong ‘Prinsessia’- werd alvast erg goed onthaald, en nu zijn we uiteraard erg benieuwd naar de eerste reacties op de reeks!”

De personages en de verhalen

Prinses Roos (Désirée Viola), Prinses Madeliefje (Sylvia Boone), Prinses Iris (Helle Vanderheyden), Prinses Violet (Fauve F.C. Geerling) en Prinses Linde (Jolijn Henneman) gaan naar school in Prinsessia. Ze krijgen er onder meer onderricht in etiquette, creativiteit en stijl.

De vijf prinsessen hebben allemaal hun eigen karakter en specifieke eigenschappen. Prinses Roos is slim en lief, maar een beetje ijdel. Prinses Violet daarentegen is stoer, sportief en een echte flapuit. Prinses Linde is perfectionistisch, superordelijk en dol op eten. Prinses Iris is dan weer heel slordig en door haar vreemde interesses (in de ogen van de andere prinsessen) een beetje een buitenbeentje. De naïeve prinses Madeliefje denkt – helaas onterecht - dat ze heel creatief en artistiek is. De prinsessen hebben allemaal hun lievelingskleur, zoals ook blijkt uit hun kleren en de inrichting van hun kamer.

De prinsessen zijn goeie vriendinnen. Maar zelfs bij de beste vriendinnen is er soms wat onenigheid en een beetje jaloezie of wordt er al eens een leugentje om bestwil verteld. Al die specifieke eigenschappen en de kleine conflicten die het gevolg zijn van hun verschillende karakters, vormen de voedingsbodem voor de verhalen in de reeks.

Nog meer stof voor verhaallijnen zit in de verhouding van de vijf prinsessen met de drie volwassenen in de school: de strenge, rechtvaardige, maar toch wat onzekere directrice en lerares Juf Flora (Bettina Berger), de nogal luie en opportunistische lakei Kamiel (Dirk Van Vaerenbergh) en de domme maar goedhartige kok Basiel (James Cooke).

Elke aflevering (14’) vertelt een op zichzelf staand verhaaltje. De verhaaltjes worden gedreven door de karaktertrekken van de personages en hun onderlinge relaties, maar ook door kleine, vaak heel herkenbare gebeurtenissen op de school en soms ook door elementen uit de sprookjestraditie.
Een paar voorbeelden:

De ordelijkste kamer

De prinsessen moeten voor de les ‘Orde en netheid’ hun eigen kamer opruimen. Wie niet op tijd klaar is, moet een maand lang de school poetsen in plaats van Kamiel. Kamiel is enthousiast, maar wanneer hij ziet dat de prinsesjes heel hard hun best doen en op tijd klaar gaan zijn, bedenkt hij een plannetje.

De grens van een prinses

Linde en Iris hebben ruzie en delen hun kamer in twee door een lijn te trekken. Ook in de rest van de school trekken ze de lijn verder door. De andere prinsessen worden al snel meegesleurd in het ‘spel’ en kiezen een kant.

De baljurk

Roos heeft een nieuwe witte jurk voor het prinsessenbal en die past perfect bij de witte schoentjes die haar suikertante gaat opsturen. Linde moet even op de jurk passen, maar dan loopt het mis: de jurk wordt vuil. Linde en Madeliefje proberen alles om de jurk terug proper te krijgen voor Roos terugkomt.

Prinsessenmusical

De prinsessen gaan voor het schoolfeest een musical opvoeren. Kamiel wordt door juf Flora aangeduid als regisseur. De prinsessen doen alles opdat hij hen als hoofdrolspeelster zou aanduiden. Maar Kamiel maakt het zich gemakkelijk en belooft de hoofdrol aan alle vijf.

Happy birthday

Violet organiseert een verjaardagsfeestje. Kamiel wil ook gaan, maar door een misverstand denkt hij dat enkel de prinsessen toegelaten zijn. Hij verzint een plan om toch te kunnen gaan: lakei Kamiel wordt prinses Camilla!

De prinselijke kikker

Nadat de prinsessen een grap met Kamiel hebben uitgehaald wil hij hen op zijn beurt een poets bakken. Hij zet een kikker in de fontein en probeert de prinsessen wijs te maken dat de kikker in een prins verandert wanneer je hem kust.

Madeliefjesdag

Madeliefje voelt zich buitengesloten en daar willen de prinsessen iets aan doen: ze organiseren een Madeliefjesdag. Madeliefje mag de ganse dag kiezen wat ze wil doen en de prinsessen doen hun best om haar blij te maken.

Zwijgen is goud

De prinsessen hebben het soms moeilijk om een geheim te bewaren. Juf Flora besluit om te testen hoe goed de prinsessen kunnen zwijgen. Ze zorgt ervoor dat Roos iets te horen krijgt wat ze niet mag voortvertellen.

Het Prinsessia reglement

Linde vindt dat Roos te veel tijd doorbrengt in de badkamer. Het Prinsessia reglement wordt ingevoerd: iedere prinses mag één regel verzinnen. Al gauw maken de prinsessen misbruik van het reglement om elkaar te plagen.

De prinsessen

Prinses Roos

Prinses Roos is een slimme, lieve prinses die bij ruzies dikwijls als verzoenster optreedt. Als er problemen zijn of er moet iets op touw gezet worden, werpt zij zich dikwijls op tot de natuurlijke leider en komt ze met plannetjes af.

Haar zwakte is dat ze heel ijdel is en altijd zo mooi mogelijk voor de dag wil komen. Ze brengt dan ook wel wat tijd voor de spiegel door, waar de anderen, met Violet op kop, haar wel eens om durven plagen.

Désirée Viola

Desiree Viola (05.01.1992) woont in Houthalen en studeerde woordkunst drama op de kunstschool Pikoh te Hasselt.
Toen ze 16 was (2008) nam ze deel aan "De overname", een project voor jongeren van de VRT. Ze doet ook aan modellenwerk en won vorig jaar de Flair modellenwedstrijd 2013. Haar rol als Bo in Galaxy Park was haar debuurt in een televisiereeks, maar in 2009 presenteerde Désirée ook al een eigen rubriekje in 1000 Zonnen: 'De pimpers'. Dansen is haar tweede grote passie. De voorbije jaren danste ze klassiek ballet, modern, hedendaags, jazz-ballet, flamenco, streetdance en Ragga, heel wat dus. Désirée deed vroeger zelfs mee met de Belgische kampioenschappen streetdance.

Désirée volgde ook negen jaar muziekles en speelt altsaxofoon.

Prinses Violet

Prinses Violet is een stoere, avontuurlijke, sportieve prinses. Violet is nogal roekeloos en raakt soms in de problemen doordat ze eerst handelt en dan pas nadenkt. Ze zegt haar mening en durft de andere prinsessen onderuit halen.

Hoewel ze heel knap is, is ze niet op en top vrouwelijk. Uiterlijk is voor haar niet van belang. Als er een vuil klusje moet opgeknapt worden, is zij de eerste om het te gaan doen. Ze kan ook wel wat knutselen, al durft dat soms wel eens fout lopen. In haar prinsessenjurk rondlopen doet ze ook niet graag, zeker niet als ze moet gaan sporten. Zoals heel wat competitief ingestelde mensen, kan ook Violet heel slecht tegen haar verlies.

Fauve Celeste Geerling

Fauve Celeste Geerling (17.3.1994) woont in Halfweg (Nederland). Ze studeert aan de dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam en zit nu in haar laatste jaar.

Fauve heeft al heel wat afgedanst: ze zat in het showballet van Ernst en Bobbie, en deed een gastoptreden bij Dancing with the Stars. Ze danste ook de filmpremière in Pathe Arena voor de film High School Musical. Haar televisiedebuut was een reclamespot. Later speelde ze de rol van Kaat in de Studio 100- serie Slot Marsepeinstein op Nickelodeon. Ze had ook gastrollen in Van God Los en Spangas 7, en sprak een stemmetje in bij het tv- programma Fort Boyard, als Maddy.

Prinses Linde

Prinses Linde is een heel ordelijke, perfectionistisch ingestelde prinses. Ze staat op orde en netheid en haat vieze dingen.

Linde is een beetje een stresskip. Ze ziet de dingen makkelijk zwart in en is nogal onzeker. Zo denkt ze bijvoorbeeld al snel dat ze één of ander kwaaltje heeft. Haar zin voor netheid leidt dikwijls tot conflict met de slordige Iris. Linde is ook dol op eten. Zij eet bijna de hele dag door.

Jolijn Henneman

Jolijn Henneman (14.9.1991) woont in Tilburg, en studeert daar muziektheater aan het Fontys Conservatorium. Momenteel zit ze in haar vierde en laatste jaar. Tijdens haar studies heeft Jolijn in verschillende schoolproducties gespeeld.

Haar middelbare schoolperiode heeft ze doorgebracht op het Koning Willem II College in Tilburg waar ze op de muzische afdeling zat. Daar volgde ze zes jaar lang extra toneellessen. Naast haar opleiding is Jolijn werkzaam als freelance actrice in de Efteling in de rollen van Grietje en Roodkapje. Ze geeft ook zanglessen aan kinderen en jongeren. Als kind heeft Jolijn op 12-jarige leeftijd de rol van klein Doornroosje gespeeld in de musical Doornroosje van Studio 100. Het is nu dus precies 10 jaar geleden dat ze hier ook al aan de slag was in de rol van prinses! Jolijn houdt van allerlei soorten muziek, van Alanis Morisette tot The Beach Boys. Haar lievelingsfilm is Forrest Gump.

Prinses Iris

Prinses Iris is een buitenbeentje. Ze zit altijd te neuzen in boeken en haalt daar haar wijsheden uit die ze zelf wil uitproberen. De dingen die ze wil uittesten, hebben altijd rechtstreeks of onrechtstreeks iets te maken met de leefwereld van de prinsessen en ook heel dikwijls met sprookjes. Iris schrijft de dingen die ze test ook op in haar dagboek. Doordat Iris altijd bezig is met nogal vreemde dingen en met haar hoofd in de wolken loopt, is ze niet bezig met orde en netheid. Dat vindt de nette Linde uiteraard niet zo fijn.

Helle Vanderheyden

Helle Vanderheyden (15.08.90) is afkomstig uit Antwerpen. Ze studeerde af aan de Fontys Hogeschool van Tilburg in de richting musicaltheater. Meteen na haar studies was ze te zien in de musicals The Producers en Domino de musical. Vorig jaar speelde ze mee in het theaterstuk One flew over the Cuckoo's Nest bij Theater aan de Stroom. Momenteel werkt Helle voor Educatief Theater Antwerpen, waar ze in verschillende educatieve stukken speelt op allerlei scholen.

Haar televisiedebuut maakte ze op VTM in de televisiereeks De Kotmadam, waar ze in seizoen 21 één van de vaste studentes speelde: Martha. Ook aan seizoen 22 zal ze meewerken.

In Geubels en de Belgen speelde ze de vrouw van Philippe Geubels. Verder had ze een gastrol in de serie Binnenstebuiten.
Helle houdt van dansen; van tapdans, bollywood, hiphop tot klassiek ballet, maar ook van zingen en acteren. Ze speelt piano en dwarsfluit.

Prinses Madeliefje

Prinses Madeliefje is de naïeve prinses. Ze begrijpt altijd alles verkeerd en is ook heel goedgelovig. Ze denkt ten onrechte dat ze heel creatief is en is dan ook altijd bezig met creatieve dingen waar ze niets van terecht brengt. Maar toch vindt ze zelf dat het zingen, dansen, gedichten schrijven, schilderen, enzovoort haar wel goed lukt.

Sylvia Boone

Sylvia Boone (22) volgt al van kleins af aan balletles. Ze heeft ook een grote passie voor muziek, verkleden, zingen, acteren en creatief bezig zijn. Na haar middelbare school in Dilbeek en in de kunsthumaniora van Brussel (woordkunst-drama) ging Sylvia op 17-jarige leeftijd in Nederland verder studeren. In de Fontys Hogeschool in Tilburg volgde ze de 4- jarige opleiding musical-theater. Als stage speelde Sylvia mee in de familiemusical Annie. Die tourde ook enkele weken door België met o.a. Deborah de Ridder als Miss Hannigan, Mark Tijsmans als Meneer Warbucks en Maaike Boerdam als Grace Farrell. Na haar stage mocht Sylvia aan de Fontys Hogeschool verder studeren voor een master muziektheater.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: