De Bayimba Foundation met Sfinks Mixed en Africalia kondigen hun gezamenlijke inspanningen aan om het eiland Lunkulu veilig te stellen - de nieuwe thuis voor het Bayimba International Festival of the Arts - het oudste multidisciplinaire kunstenplatform van Uganda en belangrijke referentie voor de consumptie van de beste kunst uit en rond de Oost-Afrikaanse regio.

Sfinks Festival is een bekende promotor van duurzaamheid en streeft ernaar festivals over de hele wereld zo groen en duurzaam mogelijk te maken. Africalia is van mening dat creativiteit een solide basis is voor een nieuwe Afrikaanse economie. Africalia werkt samen met Afrikaanse kunstenaars en culturele organisaties aan duurzame ontwikkeling voor iedereen.

Festivalgangers wereldwijd verenigen zich!
België staat bekend om zijn uitgebreide en unieke festivalcultuur. Het is een kans voor mensen van alle leeftijden en culturele achtergronden om samen te komen voor een verenigende muzikale ervaring die alle barrières overstijgt. Sfinks is een gratis festival dat iedereen verwelkomt om te komen vieren. Het onderstreept meteen het belang van duurzaam denken op alle niveaus en ondersteunt het project van Bayimba. Sfinks hoopt een brug te slaan tussen festivalgangers over de hele wereld. Terwijl mensen in België het statiegeld op hun herbruikbare bekers schenken, geven ze de vreugde door aan een festivalpubliek aan de andere kant van de wereld! Daarom doen we een beroep op de solidariteit van het Sfinks-publiek om hun beker te schenken, in een gezamenlijke visie van het eiland Lunkulu als een veilige thuisbasis voor festivals en de ontwikkeling van kunst in Uganda!

We vragen aan alle Sfinks-publiek om hun herbruikbare bekers te doneren in solidariteit met BAYIMBA en Africalia zodat de toekomst van Lunkulu veilig is!

BAYIMBA stelt dat als de creatieve culturele sector in Uganda wil blijven floreren en meer zelfvoorzienend worden, dan is duurzame fysieke infrastructuur onmisbaar. Met deze wens wil BAYIMBA verder bijdragen aan een creatieve sector die levendig is en een bijdrage levert aan de sociaaleconomische ontwikkeling, evenals aan zijn eigen onafhankelijkheid. Na 11 jaar van serieuze investeringen in kunst en cultuur, heeft BAYIMBA nu een geweldige kans gevonden om deze ambitieuze onderneming te realiseren, door de aankoop van LUNKULU.

LUNKULU is een lommerrijk schiereiland van 40,5 hectare (100 acres) gelegen op [noorderbreedte : 0°17'22.6"N] en [oosterlengte : 32°36'10.1"E] in een weelderige omgeving aan de oevers van het Victoriameer in de districten Mukono en Buikwe, gemakkelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad en andere stedelijke centra (50 km van Kampala en 60 km van Jinja over de weg, 40 minuten van Entebbe met de boot). Het is hier – binnen de uitzonderlijke omgeving van LUNKULU-eiland – dat een nieuw en uniek ecologisch gevoelig cultureel ecosysteem tot leven zal komen. Het wordt een thuis voor inspiratie en samenwerking die deel uitmaakt van het landelijke leven en een opwindend scala aan fysieke ruimtes herbergt voor training, productie, opvoering en tentoonstelling; een goedgevuld jaarprogramma van boeiende culturele activiteiten uitgewerkt door BAYIMBA in samenwerking met haar partners.

Sfinks en Africalia's gezamenlijke steun om Lunkulu veilig te stellen, zal niet alleen de onafhankelijkheid en duurzaamheid van BAYIMBA en haar programma's en activiteiten beter garanderen, maar ook ter beschikking staan van een verscheidenheid aan cultuurwerkers en kunstenaars.

Sfinks is een wereldmuziekfestival in België dat herbruikbare bekers gebruikt om het afval te verminderen en met zijn festivals (zowel Mixed als Mundial) te blijven bijdragen aan duurzaam leven in alle aspecten: sociaal (mensen), ecologisch (de planeet) en economisch ( welvaart). Sfinks streeft er elk jaar naar om het groene karakter van zijn festivals op verschillende niveaus te maximaliseren, de duurzame maatregelen te communiceren en zichtbaar te maken voor collega's, partners en het publiek. Zo wil Sfinks een rol spelen als promotor van duurzame ontwikkeling. Sfinks is een festival in solidariteit met BAYIMBA's missie van duurzaamheid en streeft ernaar om festivals over de hele wereld zo groen mogelijk te maken.

Africalia werkt samen met Afrikaanse kunstenaars en culturele organisaties aan duurzame ontwikkeling voor iedereen. BAYIMBA is tevens Africalia's enige lokale partner in Uganda - stevig geïntegreerd in de kunstgemeenschap.

Africalia bevordert solidariteit en verbeeldingskracht door culturele Fair Trade, die emancipatie en vrijheid mogelijk maakt, een essentieel onderdeel om wereldwijde verandering te stimuleren. Samen bouwen ze aan een stimulerende omgeving en een geavanceerde kunstpraktijk, die culturele diversiteit en vrijheid van meningsuiting bevordert. Verder wordt verandering gestimuleerd door de promotie van milieu- en duurzaamheidspraktijken, het aanmoedigen van kunstenaars en publiek om deel te nemen aan vitale maatschappelijke en gemeenschapsaspecten en het ontwikkelen van eco-cultureel toerisme. Op die manier moet LUNKULU een belangrijk fysiek knooppunt worden voor kunst en voor de lokale gemeenschap, een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van creatieve sectoren en de ontwikkeling van lokale gemeenschappen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over