Pukkelpop likt zijn wonden. Het noodweer zorgde gisteren voor een nooit geziene schade. 5 dodelijke slachtoffers is het resultaat. Na het eerste onderzoek van het parket van Hasselt blijkt dat de organisatie weinig te verwijten viel. “Dit had niemand kunnen voorkomen”, luidt de conclusie. Inmiddels proberen nog steeds duizenden reizigers om veilig thuis te geraken. Koning Albert en koningin Fabiola brengen vanavond nog een bezoek aan de weide om een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers.

Uittocht verloopt vlot
Openbare vervoersmaatschappijen De Lijn en NMBS hebben vandaag al heel de dag Pukkelpop-gangers proberen veilig thuis te brengen. NMBS verwacht ongeveer 30.000 reizigers te hebben vervoert vanuit Kiewit. Op dit moment zijn er nog rond de festivalweide nog steeds festivalgangers die wachten op vervoer naar huis. Velen onder hen wachten op iemand die hen komt oppikken met de auto.

Weer niet te voorspellen
Dat Pukkelpop getroffen werd door zo'n zwaar noodweer, was moeilijk te voorspellen. Iedereen wist dat er onweer op komst was. Het KMI had zelfs code oranje afgekondigd, maar de omvang in Kiewit was hallucinant. Boven de weide van Pukkelpop viel in amper 20 minuten tijd ruim 36 liter regen per vierkante meter. Dat is dezelfde hoeveelheid als er normaal in 1 maand valt. De cijfers zijn afkomstig van een meetstation in de buurt van de weide en zijn bevestigd door de Hasseltse brandweercommandant Bert Swijsen.

Hulpverlening verliep vlot
De hulpverlening na de ramp verliep bijzonder vlot. Dat is toch de reactie van zeer veel Pukkelpop-gangers op sociale media. Op microblog-site Twitter lezen we veel lovende reacties voor zowel de hulporganisaties als de vele vrijwilligers die met man en macht alles in goede banen hebben proberen te leiden. “Zonder de hulp van al de mensen, had de ramp nog veel erger geweest”, leesden we meer dan 1 keer op Twitter.

Financiële gevolgen
De organisatie van Pukkelpop heeft nog geen verklaringen afgelegd over het al dan niet terugbetalen van tickets. Op de persconferentie vanmorgen ging de aandacht, zeer begrijpelijk, in eerste instantie naar het leed van de slachtoffers en niet naar de financiële kant van de zaak. Hierover zal de komende dagen en weken meer duidelijkheid komen. Voor mensen die schade opliepen op Pukkelpop is de kans groot dat de verzekering tussen beide komt. (D.V.)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: