Gisteren vond de 9de editie plaats van 'BAD, belevingsfestival voor iedereen' in het zonnige De Panne. Dit toegankelijke festival is gericht op mensen met een beperking en biedt hen een leuke mix van concerten, totaalspektakel Circus Geluk, workshops en lekkernijen. Ook dit jaar hangt de organisatie het bordje 'Uitverkocht' uit. Onder een blauwe hemel zakken ruim 2600 bezoekers af naar het strand en de zeedijk van De Panne: een recordaantal!

2600 gelukkige bezoekers in het zonnetje

"BAD Belevingsfestival 2018 is opnieuw uitverkocht", zegt Jeroen Verdonck van vzw Festival Dranouter. "Deze keer is er een recordaantal bezoekers aanwezig. Maar liefst 2600 festivalgangers zakten af naar het strand van De Panne voor optredens vol ambiance, leuke workshops, fanfares, het lekkere eten... Het zonnetje maakt alles nog toffer!"

Daar gaan de festivalgangers zeker mee akkoord. "Alles is leuk op BAD Festival!" zegt Fien. Zij is mee met een grote groep van zorgcentrum De Vleugels uit Klerken. "Het leukste vond ik de optredens en de festivalkermis." Bram pikt glunderend in: "Op de kermis hebben we op de botsauto's gezeten. En we hebben ook al oliebollen gegeten!"

Ambiance met totaalspektakel 'Circus Geluk'

Blunt maakt het publiek warm voor dé show van BAD Festival 2018: totaalspektakel 'Circus Geluk'! Circus Geluk is een show van ruim 5 uur vol ambiance. De circusdirecteur krijgt bezoek van heel wat bekend volk, onder wie Il Sogno & Amaryllis Temmerman, de mobiele fanfare Ze Quaffeurz, ambiancemaker Sam Gooris, illusionist Gili & comedian Gunter Lamoot, de act "Gedeelde Smart" van Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Pieter-Jan Desmet, een 'drum circle' met DokDok... Totaalspektakel 'Circus Geluk' komt tot stand met steun van de Belgische Tax shelter Podiumkunsten.
Na het totaalspektakel geven partyband Les Truttes en BAD Soundsystem het beste van zichzelf.

Workshops op maat

Naast de muziek zet het festival hard in op de actieve beleving door middel van workshops. Op de workshopboulevard doen de bezoekers tal van nieuwe ervaringen op, op hun eigen tempo. Voor de uitwerking van de workshops werken vzw Festival Dranouter en Vondels (dagcentrum De Pelgrim) o.a. samen met West-Vlaamse secundaire -en hogescholen. Het uitwerken van de workshop betekent een onvergetelijke stage-ervaring voor de studenten. Enkele voorbeelden:

  • De bezoekers leren enkele knepen van houtbewerking van de leerlingen van VTI Waregem. 's Avonds gaat iedereen naar huis met een zelfgemaakt aandenken aan dit toffe festival.
  • De Hoge Kouter zet een piano, trommel en gitaar op het festivalterrein - een fantastische rockgroep.
  • De bezoekers oefenen coole, nieuwe danspasjes. Iedereen is welkom!
  • De festivalgangers kunnen lekkere smoothies maken en proeven bij OLVI Poperinge. En om in topconditie te blijven, kunnen ze een toertje maken op de speciale gocart ‘GELUK’.
  • Beleef, ervaar, experimenteer en ontmoet in de 4 snoezel- en belevingstenten van Rhizo Kortrijk.
  • MMI Kortemark brengt het verhaal ‘De mooiste vis van de zee’ en het theater ‘De vier seizoenen’.
  • Dankzij de studenten van Vives staat iedereen met een brede glimlach op de officiële foto van BAD Festival 2018.

Herbruikbare bekers op BAD Festival 2018

Dit jaar levert de organisatie extra milieu-inspanningen om de afvalberg te verkleinen. Voor het eerst worden dit jaar herbruikbare bekers gebruikt voor alle alcoholische dranken. Gemeentebestuur De Panne kocht deze bekers aan met de steun van Mooimakers. Zo vervangt de organisatie van BAD Festival alvast een groot deel van de gewone, wegwerp plastieken bekers.

De bezoeker koopt in ruil voor een bekerjeton (waarde: 1 euro) tijdelijk een herbruikbare beker aan. Achteraf brengt hij de gebruikte beker naar het bekerinzamelpunt, waar hij de waarde van de bekerjeton (1 euro) terugkrijgt in cash geld. Op die manier zijn grote evenementen zoals BAD Festival duurzamer voor de omgeving. En minder zwerfvuil op het terrein staat gelijk aan een nog leukere ervaring voor de bezoeker!

Fysieke toegankelijkheid

Opdat elke bezoeker een superleuke dag zou beleven, werkt vzw Festival Dranouter samen met INTER (Introwerking van Toegankelijk Vlaanderen) om het terrein zo toegankelijk mogelijk in te richten. Er is ook een verzorgingsruimte met tillift, hoog-laagbedden en assistentie. Alle inspanningen om mensen met een beperking op een zo kwalitatief mogelijke manier te ontvangen staan op de website.

'BAD, belevingsfestival voor iedereen' is een organisatie van vzw Festival Dranouter, met ondersteuning van Lions Club International, Vondels (dagcentrum De Pelgrim) en de Belgische Tax shelter Podiumkunsten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over