Reggae Geel is altijd al een festival geweest met een sterke sociale bodem. Heel wat organisaties, die actief zijn op het vlak van wereldwinkel, het jeugdwerk, bijzondere jeugdzorg of personen met een verstandelijke beperking, werken actief mee met Reggae Geel. Zij leveren niet alleen een bende vrijwilligers, die het festival betaalbaar houden, maar ontvangen voor hun werkkracht een vergoeding waarmee ze een heel klein beetje het verschil kunnen maken voor personen in kansarmoede, mogen we dit laatste woord breed interpreteren.

Voor het 2de jaar stelt Reggae Geel 25.000 euro ter beschikking van sociale projecten. We kregen een bonte groep projectaanvragen. Uiteindelijk selecteerden we 10 projecten, wetend dat heel wat projecten met het hart op de juiste plaats ontgoocheld zonder een cent achterblijven. Onze verontschuldiging daarvoor. Niet getreurd, volgend jaar gaan we verder. Wij hopen dat ook andere muziekfestivals ons voorbeeld volgen.

De geselecteerden :

KARIBU, een educatief project in Tanzania. Dit project van Sanne en Annemie Pinna probeert kleuters/straatkinderen op een creatieve manier met muziek en ritme te stimuleren, zodat ze bewust worden van hun eigen gedrag, hun ervaringswereld verruimen, enz.

POOR CAN’T TAKE IT NO MORE, een project van Carina Bertels. In Geel beter gekend als Moe Dread. Deze gedreven dame probeert tuinzaden, maar ook kippen & geiten te verdelen onder alleenstaande Jamaicaanse moeders. Zodoende kunnen ze zelfstandig hun gezin onderhouden, maar leren ze ook groenten kweken en ruilen. Daarnaast probeert ze ook de vrouwen bewust te maken van het gevaar van het gebruik van pesticiden, enz.

FANFAKIDS IN RESIDENCE, een project van Centrum West – D’Broej. Kinderen en jongeren vanaf 4 jaar uit de buurt van de Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek kunnen tijdens muziekstages onder professionele begeleiding van artiesten en jeugdwerkers hun muzikale talenten ontwikkelen. Je ziet hen dit jaar letterlijk aan de slag tijdens Reggae Geel.

CENTRUM HARMONIE GEEL – Italië project. Centrum Harmonie Geel is niet alleen een trouwe en vooral gedreven eco - partner tijdens Reggae Geel. Zij zijn op verschillende vlakken actief en aarzelen er niet voor terug om sociaal artistieke projecten met hun muzikale ervaring te steunen.

BETONNE JEUGD vzw maakt een videoclip vol muziek met zelfgemaakte songs of gesampelde (cuba)beats recht uit het hart van de meer dan 150 jongeren die ze bereiken.

CRUCIAL P is geen onbekende in Belgische reggaescène. Hij droomt ervan om een reggae album te maken in een Belgische studio, met Belgische muzikanten, … in combinatie met gereputeerde Jamaicaanse artiesten. Volgend jaar on stage op Reggae Geel ?

CAW DE KEMPEN begeleidt kinderen/jongeren uit de thuislozenwerking regio Zuiderkempen. In samenwerking met deze kinderen en jongeren wordt een sociaal artistiek parcours uitgewerkt.

JEUGDHUIS DE BOGAARD te GEEL wil haar muziekstudio te Geel een mobiel karakter geven, teneinde lokale en andere muzikale talenten aan te moedigen om zich verder te ontwikkelen en opnames te maken.

AL – ARM, naar aanleiding van het verzet tegen armoede organiseert Al-Arm op 17 oktober 2015, de werelddag tegen armoede, een manifestatie te Geel. Ism freinetschool De Steltloper wordt een ervaringsgericht muziekproject uitgewerkt rond kansarmoede.

STAND UP FOR JAMAICA – Music has taken me from that Dark Place, een project van Maria Carla Gullota. Stand Up for Jamaica zorgt voor onderwijs van bijna 150 jonge gevangenen, de zogenaamde ghetto boys. In de ghetto is de stap voor jongeren naar criminaliteit en geweld de gemakkelijkste weg, zodoende belanden zij op heel jonge leeftijd in de gevangenis. In de gevangenis leren ze dat muziek een middel is om te ontsnappen uit criminaliteit. Er wordt voorzien in een computer en grafisch lab, plus een grote muzikale studio. Daarnaast wordt het radiostation Free FM uitgebouwd, zodoende zal dit radiostation binnenkort in 5 Jamaicaanse gevangenissen actief zijn. Verder steunt Stand Up for Jamaica een kindergarten, waar Jamaicaanse kinderen de mogelijkheid hebben om in een rustige omgeving te spelen. Tenslotte richt hun werking zich naar mishandelde en verkrachte jongeren, meestal meisjes, in een poging ‘to find harmony and balance’ in hun leven.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Reggae Geel
Datum: 
31 juli - 1 augustus 2015
Locatie: 
Geel

Reservatie:

Meer over