Naar aanleiding van Wereld Malaria Dag stelt Richard Curtis (‘Four Weddings And A Funeral’, ‘Notting Hill’, ‘Love Actually’) op 9 april in Brussel zijn nieuwe film ‘Mary&Martha’ voor. In ‘Mary&Martha’ spelen Oscarwinnares Hilary Swank en actrice Brenda Blethyn (o.m. bekend van de tv-reeks ‘Vera’) twee vrouwen, die de strijd aangaan tegen Malaria. ONE, de stichting van U2-zanger Bono, die wereldwijd actie voert tegen ziekte en armoede in Afrika organiseert de screening. De film, geschreven door Richard Curtis en geregisseerd door Phillip Noyce (‘Salt’, ‘The Bone Collector’, ‘Catch A Fire’, ‘Rabbit-Proof Fence’) beleeft zijn Belgische première op televisie, op de zenders Vitaya en Plug-RTL.

‘Mary&Martha’ is een melodrama over Mary (Hilary Swank) en Martha (Brenda Blethyn) die beiden hun zoon verliezen aan Malaria. De Amerikaanse Mary verliest haar jonge zoon tijdens een avontuurlijke reis door Afrika. De zoon van de Britse Martha doet de ziekte op terwijl hij als vrijwilliger werkt in Mozambique. Het noodlot brengt de twee vrouwen samen. Vanaf dan voeren Mary&Martha een epische strijd voor meer aandacht in de wereld voor deze ziekte.

Schrijver Richard Curtis: “Ik heb altijd al een film willen maken over het feit dat wanneer je kinderen hebt, er altijd een kans is op extreme vreugde of extreem verdriet. En gedurende de jaren dat ik werkte voor de Britse liefdadigheidsorganisatie Comic Relief, kwam ik in aanraking met het tragisch, onthutsend aantal sterftes door Malaria elk jaar. Deze film geeft me niet alleen de kans om daarover te schrijven, maar ook de kans om te werken met mensen die ik enorm bewonder - Brenda Blethyn, Hilary Swank en de geweldige Australische regisseur Phillip Noyce.”

De stichting ONE telt meer dan drie miljoen mensen die actie ondernemen tegen extreme armoede, vanuit de overtuiging dat de plaats waar iemand woont, niet zou mogen bepalen of iemand blijft leven, of niet. Hun leden wereldwijd bellen, schrijven, voeren actie en verheffen hun stem als één (‘as ONE’) om meer vooruitgang te boeken - op het vlak van het Global Fund, grotere inspanningen voor de behandeling van AIDS en andere te voorkomen ziektes, en de strijd tegen de verspreiding ervan, cruciale investeringen in landbouw en voeding en grotere transparantie. En hun teams in Washington, D.C., Londen, Johannesburg, Brussel, Berlijn, en Parijs onderwijzen, zijn advocaat, lobbyen en werken samen om tot oplossingen te komen.

De film ‘Mary&Martha’, gemaakt door Working Title Television in opdracht van BBC en HBO, zal op 25 april 2013 op Vitaya uitgezonden worden en op 26 april op Plug-RTL.
Wereld Malaria Dag vindt steeds plaats op 25 april.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: