684.617 Rijker dan je Denkt?-liefhebbers woonden vorige week de schattingsdag in Sint-Niklaas bij vanuit hun zetel. De zesde aflevering wist zo een marktaandeel van 23,2% in te palmen (VVA 18-54, alle cijfers live +3). Op maandag 18 februari 2013 zien we welke onvermoede schatten er in onze hoofdstad opduiken, want dan trekken we in Rijker dan je Denkt? naar de gebouwen van Tour & Taxis in Brussel.

Deze plek was vroeger het douanedepot van de hoofdstad: dé centrale opslagplaats voor de handel in ons land. De kans is groot dat een aantal objecten die hier vandaag opduiken ooit nog in dit depot lagen voor ze verder het land in mochten. Tientallen mensen zijn alvast naar Tour & Taxis afgezakt om hun spullen te laten schatten, in de hoop misschien wel een waardevol stuk in handen te hebben.

Eén van hen is Roger. Hij heeft een hele tijd geleden een groot, oud schilderij gekregen van een oude dame die hij jaren verzorgd en geholpen heeft. Roger weet niet wie het werk gemaakt heeft, maar het werd begin vorige eeuw al eens onderzocht en toen viel de naam Rembrandt. Expert schilderkunst Karl Marcelis is alvast overdonderd door de kwaliteit van het meesterwerk. Rogers ogen lichten dan ook op wanneer Karl de geschatte waarde bekendmaakt…

Expert Marc Felix, gespecialiseerd in Afrikaanse en primitieve kunst, ontmoet Olivier. Hij heeft een verzameling prachtig versierde kleine huisjes bij en vermoedt dat ze uit koper gemaakt zijn. Marc heeft in zijn leven al de halve aardbol afgereisd, maar heeft dit soort huisjes nog nooit gezien. Tenminste, toch niet in dit materiaal en met deze afwerkingsgraad. Hij is dan ook dolenthousiast...

Experte Arianne krijgt dan weer een man aan tafel met twee prachtige en uitzonderlijke kristallen vazen. Eén exemplaar is volgens haar erg uniek, en wel op een heel aparte reden. De vaas is gemaakt uit groen uraniumkristal, en is dus – zij het in zeer lichte mate – radioactief!

De naam van Luc Tuymans duikt samen met die van Jan Fabre regelmatig op op buitenlandse tentoonstellingen. Op maandag 18 februari 2013 duikt hij ook op in Rijker dan je Denkt?. Schilderkunstkenner Karl Marcelis krijgt namelijk een hedendaags kunstwerk van Tuymans in handen. De litho die oorspronkelijk voor €250 werd gekocht, blijkt nu een pak meer waard te zijn.

Verder worden aanstaande maandag ook een oude radio, zwaarden, Chinese vazen, een collectie oude presse-papiers van bijna 350 stuks, een manshoge Afrikaanse versierde paal, vintagemeubelen en de allereerste ‘digitale’ klok onder de loep genomen door de Rijker dan je Denkt?-experts.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: