Op maandag 23 december 2013 is Staf Coppens te gast in het MIAT te Gent, het museum waar industrie, arbeid en textiel naadloos met elkaar verweven zijn. Ook in de vijfde aflevering van Rijker dan je Denkt? heerst er een gezellige bedrijvigheid want opnieuw zijn veel nieuwsgierigen op post om te ontdekken of hun voorwerpen veel waard zijn.

Het houten roer van een binnenschip, is dat vandaag nog iets waard? Een gegraveerde obus, is die authentiek? En zo ja: hoeveel gaat dat op gespecialiseerde veilingen? Of wat dacht je van een speelgoedscooter uit de jaren 70? Is die al vintage genoeg om geld op te brengen? Werkelijk alles wordt door de talrijke experten geschat.

Een koppel uit Oostakker heeft een schaaltje bij, gekocht op een rommelmarkt voor amper 2,5 euro. Toen ze het kochten, zag het volledig zwart. Maar toen de man het begon op te blinken, bleek al snel dat ze een kleine zilveren schat in huis hadden. Althans, dat hopen ze… Aan Tony Dangis, expert edele metalen, om hen goed of slecht nieuws te brengen.

Karel heeft een Afrikaans souvenir bij, dat hij kreeg van zijn oom die in Congo nog missionaris geweest is. De man heeft geen idee wat het voorwerp moet voorstellen. Maar Yannick Dehondt, expert Afrikaanse kunst, herkent het object meteen…

Hubert kreeg van zijn grootmoeder een klein schilderijtje. Haar uitspraak “Als je later ooit in de problemen komt, kan dit van pas komen”, deed al vermoeden dat het werkje wel eens iets waard zou kunnen zijn, maar de man stelde zich nooit vragen. Het schilderij is getekend met de naam Millet en Hubert associeerde die naam vooral met het gekende jassenmerk dat eind jaren ‘80 erg populair was. Wat hij echter niet wist, is dat Millet ook een gerespecteerd 19de eeuws kunstenaar is wiens grootste werken soms tot 1 miljoen euro gaan. Aan expert Karl Marcelis om na te gaan of ook dit werk authentiek is. Als het gaat om een echte Millet, spreken we over een topvondst en is Hubert een pak rijker dan hij zou denken.

Op maandag 30 december maakt Rijker dan je Denkt? plaats voor Zijn er nog Kroketten?. Staf Coppens is er terug met de zesde aflevering op 6 januari 2014.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: