Op 30 april en 1 mei vieren we de aftrap van het festivalseizoen 2022 met de terugkeer van het Roots & Roses festival. De 2022 editie van Roots & Roses staat na 2 jaar afwezigheid meer dan ooit in het teken van het weerzien van vrienden, de terugkeer naar de fun en het feestgevoel van een echt openluchtfestival, kortom, het echte leven... De sfeer en de kwaliteit van het onthaal die Roots & Roses beroemd hebben gemaakt zal niet ontbreken.

Roots & Roses is een cult-evenement in “het zuiden van het land” (lees op de taalgrens bij Geraardsbergen). Cult, want het grootste muziekfestival dat varieert van moderne blues tot garage, surf, americana en rockabilly, het belangrijkste festival in dit genre in quasi heel Belgie en Noord Frankrijk. Maar het is ook en vooral cult dankzij zij de filosofie en het onthaal van het publiek.

Voorjaarsklassieker !

In maart 2020 was Roots & Roses een van de eerste evenementen die de handdoek in de ring gooide omwille van de pandemie-maatregelen. Maar op 30 april en 1 mei 2022 wordt Roots & Roses weer als vanouds opener van het openluchtfestivalseizoen.
We wisten dat de "Grote Terugkeer" gepaard zou gaan met een paar valkuilen, en zoals alle Europese festivals die uit de covid-lethargie ontwaken, moest ook Roots & Roses afrekenen met moeilijkheden op logistiek vlak en qua programmatie. De oorlog in Oekraïne heeft extra laag onzekerheid toegevoegd voor sommige Amerikaanse artiesten waardoor er een aantal Europese tours werden gecancelled.

De line-up werd effe elkaar geschud maar staat terug stevig in zijn schoenen: er zijn naast King Khan & The BBQ Show nog drie nieuwe namen toegevoegd: ruwe garage-rockabilly door The Monsters, vitaminerijke soul punk van de BellRays en Cult Americana eigen aan Giant Sand.

In totaal zullen er 29 bands te zien zijn gedurende de twee dagen van het festival. Een ambitieuze en genereuze line-up, vol ontdekkingen en verrassingen.

Meer dan zomaar een festival

Maar Roots & Roses is meer dan alleen een muziekfestival. Het is iedere lente een vaste prik op de agenda, een ontmoetingsplaats voor een groeiend aantal fans. De sfeer is uniek, ook dank zij de filosofie van de organisatoren.
Roots & Roses is een festival waar de festivalganger centraal staat. Niemand in het publiek mag zich een nummer op een lijst voelen. De organisatie wou eigenlijk een evenement creëren dat zij zelf ook graag zouden willen bijwonen, met een menselijke dimensie.

Het festival heeft zich altijd al ingezet voor duurzame ontwikkeling, gewoon omdat het beter is voor de mensen. Alle drankjes zijn afkomstig van lokale brouwerijen en producenten, dus niets van industriële productie of multinationals. Al het eten wordt bereid met voornamelijk lokale producten uit de plaatselijke landbouw, met respect voor het product, de werknemers en het milieu, en in samenwerking met de lokale bevolking.

Een team van koks bereidt het eten dat aan het publiek wordt geserveerd. Alles, maar dan ook echt alles, wordt in bij ons klaargemaakt: van de hamburger tot de loempia's, de ketchup, de friet-sauzen en zelfs de Japanse gerechten.Geen junkfood, het bier is “echt” bier van lokale brouwers. De softdrinks zonder additieven...Het terrein is mooi, groot en groen. Het is ingericht met comfortabele relax-ruimtes voorzien van op maat gemaakt meubilair uit gerecycleerde materialen. Het hele ding ruikt naar rock'n'roll en het platteland. Een beetje zoals een bucolische Mad Max...

Muziek

Het programma van ’22 weerspiegelt de euforie van ‘de terugkeer’. Nog nooit presenteerde Roots & Roses een zo sterke en gevarieerde affiche. En dat gespreid over twee dagen!

Het muzikale deel van het evenement vindt plaats op twee podia met een eigen karakter, elk in hun eigen feesttent. Op het ene podium hoor je moderne folk, akoestisch en traditioneel. Het andere podium is elektrisch, rock'n roll vol energie en hedendaagse sounds. Het eerste ademt een landelijke ‘rurale / folky’ sfeer uit, het tweede stedelijk ‘urban’ dynamiek.

Line-up

Zaterdag 30 april
The Black Lips - The King Khan & BBQ Show - Flamin Groovies - The Godfathers - Jake La Botz - Sons - GA 20 - The Morlocks - Jesse Dayton - Nine Pound Hammer - Moonshine Wagon - The Black Wizards - Trixie & The Trainwrecks - Bertrand Lani & The Mudbugs,

Zondag 1 mei
The Liminãnas - The BellRays - Giant Sand - The Inspector Cluzo - The Monsters - The Lords of Altamont - Sloper - Equal Idiots - The Italian Job - Chatham County Line - Siena Root - The Cynics - Parlor Snake - High Jinks Delegation – Deadline

Wat Belgen betreft, wordt het beuken en swingen bij Bertrand Lani & The Mudbugs, SONS, Deadline, Equal Idiots, High Jinks Delegation en Sloper. Er speelt ook een gelegenheids-supergroep: The Italian Job! Een rock 'n roll-maffia van Italiaanse muzikanten uit onze contreien. Power to the Tchitchos! De bendeleden: Marcella Di Troïa (Black Mirrors), Romano Nervoso, Lord Benardo (Boogie Beasts), Jérémy Alonzi (Experimental Tropic Blues Band) en tenslotte Mario Goossens van Triggerfingeren Sloper! OK, die laatste is dan wel een Belg, maar hij heet Mario en past dus in het concept. De band heeft alvast zijn versie van de door Fred Lani geschreven festivalhymne Roots & Roses opgenomen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: