Het schrijven van songs is een eigenaardige ambacht. Sommige nummers floepen er op 10 minuten uit terwijl je in een vlaag van inspiratie - balpen in de mond - over je instrument gebogen zit, terwijl anderen soms tien jaar in de maak zijn omdat je wéét dat je iets speciaals in handen hebt maar het niet wilt forceren.

‘Comfort’ is eentje van de tweede soort: het basisidee ontstond op tour in 2012, in 2017 kwam het refrein piepen en toen de strofe tevoorschijn sprong in eind 2020 wist zanger Johannes Genard dat hij een pronkstuk voor de volgende plaat had. ‘Het lied was inmiddels als een vertrouwde lapjeskat in m’n achterhoofd gaan liggen.’ zegt Genard. Uiteindelijk liep het afwerken van een emotioneel rauwe, verhalende tekst het stroefst. ‘Ik ben een zanger die niet graag prijsgeeft waarover hij zingt en dat was hier bijna onmogelijk, dus dat was wérken!’.

Onder de lichtjes botte lyrics raast een verfrissend elektronische en tegelijk vertrouwde School is Cool-sound: het duetteren van Johannes’ stem met die van Hanne Torfs is terug, (na het geslaagde ‘Close’ op ‘Things That Don’t Go Right’) en de synths van Hanne en Michaël Lamiroy stuwen het geheel vooruit, terwijl Toon Van Baelen’s bijna onherkenbare basgitaar alles ondersteunt. Achter de drums zit een nieuw gezicht: Niels Meukens, die sinds vorige zomer meespeelt: ‘Zijn diep muzikaal inzicht en bereidheid om zich op korte tijd in een nieuw project in te werken was imposant om mee te maken’, aldus Johannes. ‘Zijn bijdrage op het album was aanzienlijk’.

Dit najaar komen ze met het hun vijfde langspeler. Ondertussen kan je hen aan het werk zien op onder andere ‘Ik zie u graag’ (NL), Gladiolen, Rock Affligem, Rock Herk... meer shows vindbaar op hun social media.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over