Talentontwikkeling in Het Depot: nieuwe artists in residence

Het enige trots stellen we vandaag opnieuw drie bijzonder talentvolle artists in residence voor. Zij kunnen voor zolang wij en zij het opportuun achten, gebruik maken van faciliteiten in Het Depot. Daarnaast kunnen zij bij de mensen van Het Depot terecht voor artistiek of zakelijk advies en kunnen zij inspiratie opdoen op de Depot-concerten of bij de vele muzikanten die dagelijks over de vloer komen in het Leuvens muziekcentrum.

Misschien een beetje onderbelicht is de coaching en begeleiding van talent binnen de werking van Het Depot. Nochtans is het naast de concertorganisatie en de educatieve poot een volwaardige derde peiler. Een residentiewerking is voor een door het kunstendecreet gesubsidieerde organisatie erg belangrijk om een sterke link te behouden met wat er vandaag muzikaal gebeurt. Bij Het Depot kaderen we dit in een ruimer traject rond talent. We onderscheiden drie fases, waar we actief op werken:

1. TALENTONTDEKKING
Vanuit Het Depot zorgen we voor verschillende manieren waar talent zich kan tonen. In het concertseizoen hebben we elke eerste woensdag van de maand de intussen gekende OPEN MIC avonden. De meest gekende Leuvense artieste die hier naar boven kwam drijven, is uiteraard Selah Sue, maar ook Jasper Erkens en na hem nog vele anderen werden hier opgemerkt.

Een andere belangrijk middel om talent te ontdekken zijn de concours die we samen met de provincie Vlaams-Brabant organiseren: Rockvonk voor pop- en rockartiesten en 45 Toeren voor dj’s.  Een aantal namen die hierdoor naar boven zijn gekomen: Customs, Bodyspasm, Douglas Firs, The Devilles, Float Fall, Willow, ... De finale van Rockvonk 2013 vindt trouwens volgende zaterdag 7 december plaats in de grote zaal van Het Depot. En tenslotte is er het intussen grote informele netwerk dat Het Depot heeft opgebouwd, waar zelf regelmatig talent gespot wordt.

2. TALENTBEGELEIDING
Eenmaal het talent gespot wordt, zijn er verschillende manieren van begeleiding. Dat kan vrij hard op maat zijn, zoals de natrajecten met alle rockvonkfinalisten. Zij kiezen in overleg met Het Depot een coach waarmee ze verder kunnen werken op hun eigen tempo. Maar dat kan ook zijn in de vorm van een finalistenweekend voor dj’s of voor de rockvonkfinalisten. Daar kregen ze onlangs bv. een fotosessie, werd hun bio onder handen genomen, werd persoonlijke juryfeedback gegeven, waren er sessies over zakelijke aspecten met Poppunt of hoe soundchecken met een professionele geluidsman enz... Ook een groot deel van de in Het Depot georganiseerde workshops richten zich op de talentvolle muzikanten.

3. TALENTONTWIKKELING
Dit is waar we echt met de artiesten aan de slag gaan en intens gaan samenwerken. Dat kan heel concreet zijn (bv. werken naar een albumrelease) of eerder organisch en rustig het talent zich laten ontplooien. Talentontwikkeling is iets organisch, is iets dat niet echt planmatig verloopt. Onze residentswerking is uiteraard de meest in het oog springende en ook voor ons het meest tastbare, omdat de artiesten in kwestie elke dag in het muziekcentrum aanwezig zijn. Maar ook de vele informele contacten uit het verleden of met vroegere residents blijven zeer waardevol voor hen; zo beschouwen we vorige residents AKS eigenlijk als artists in residence for life...

In dit traject hebben we verschillende partners, waar we in de toekomst ook buiten de muren van het eigen centrum willen gaan. Met de hulp van Poppunt zullen we in het voorjaar een samenwerking opzetten met de collega’s van muziekcentrum TRIX in Antwerpen en Muziekodroom in Hasselt. Daarover hoort u begin 2014 nog meer. Vandaag stellen we u graag de drie nieuwe residents voor:

WILLOW
De band Willow, een op en top Vlaams-Brabants product, opgestart in 2008 in de rand van Brussel en daarna verkast naar het Leuvense, won in 2009 het provinciale popconcours Rockvonk en sleepte in 2010 de publieksprijs én de derde plaats op Humo’s Rock Rally in de wacht. Willow werkt al een tijdje bij ons aan de opvolger voor ‘We The Young’. De single ‘Remedy’ die het goed deed in de Afrekening van Studio Brussel, zal op die nieuwe plaat staan.

HYDROGEN SEA
Hydrogen Sea is PJ Seaux en Birsen Uçar. PJ speelt, Birsen zingt. Die combinatie zorgt voor dromerige nummers met donkere electronica. Hun single ‘End Up’ is daar een mooi voorbeeld van. Kippenvel gegarandeerd.

TOUT VA BIEN
Een piano en een stem die door vlees en bloed snijdt. Meer had de 21-jarige Mechelaar Jan Wouter Van Gestel niet nodig om het tot één van de drie winnaars van ‘De Nieuwe Lichting 2013’ te schoppen, het rockconcours van radiozender Studio Brussel waarin op zoek gegaan werd naar jong muzikaal talent. Hij werkt nu volop aan nieuwe eigen nummers.

Ook Esther & Fatou blijven we nog een tijdje begeleiden. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: