‘The Sound of Belgium’ is een documentaire van Jozef Devillé die op zoek ging naar de spirit van een natie en de geschiedenis van België’s elektronische muziek en de mensen die erop dansten schetst of hoe een klein land in het hart van Europa een uniek geluid ontwikkelde en zich zo op de wereldkaart plaatste. De film kende een ongehoord succes en werd al in vele zalen over het hele land vertoond en verschillende keren op nationale zenders uitgezonden.

De beste manier om dit verhaal te blijven vertellen en te herbeleven is uiteraard op de dansvloer. Dit verhaal werd aan het begin van het jaar gelaunchet met een exclusieve en nooit geziene club tournée op 4 verschillende data in 4 verschillende clubs. De tour was zo’n succes dat hij nu op algeme aanvraag terug is en deze keer worden de begindagen helemaal gerespecteerd want alle dj’s zullen zuivere vinyl sets spelen. Die pareltjes waar zo naar gezocht werd en die het begin van de new beat en vroege house en trance klassiekers inluiden en bepaalden.

De tour gaat opnieuw van start in één van de discotheken die eind de jaren ’80 een hoofdrol speelden in de ontwikkeling van de New Beat namelijk de Balmoral in Gentbrugge. De club waar velen naar afzakten op maandag of dinsdag als after ( of zelfs after – after ) party. Dj’s van dienst zijn de voormalige residents Philippe Traikos, Fred Nasen, Henk Vandepapeliere en CP van La Bush als gast.

De tweede party gaat deze keer door in de H20, vlakbij de Franse grens van waar ze heel wat fans van elektronische muziek aantrekken sinds de jaren ’90. De club viert op dit moment hun 20ste verjaardag en bovendien is het het laatste jaar dat H20 open zal zijn. Het wordt dan ook een hele grote bijeenkomst van muziekfans want al hun huidige en vroegere residents werden op één line-up verzameld in de grote zaal: Laurent Top, Johan, Vince, Laurent Warin en Brandy zullen allemaal van de partij zijn. Ze krijgen het gezelschap van Olivier Pieters en Jozef Devillé die de documentaire regisseerde. In de tweede zaal vieren zowel CP als Phi Phi hun verjaardag en ze hebben aan Marko en Quincy gevraagd om te komen delen in de feestvreugde. Ze hopen dat jij dat ook zal doen.

Op 19 november strijkt ‘The Sound of Belgium’ neer in La Rocca, de langstlopende club van het land, waar vanaf het prille begin tot maandagochtend werd gefeest alsof het leven er van af hing. Met hier twee van de voortrekkers van zowel toen als nu: Marko de la Rocca die de zondagavonden legendarisch maakte en Eric Beysens aka Eric B die op zaterdag de plak zwaaide. Hij komt ook uitgebreid aan bod in de film met zijn extensieve kennis van die eerste Popcorn en New Beat muziek.

De TSOB tour komt – net zoals op de eerste editie - gepast op zijn eind op 17 december in Boccacio dat mee aan de wieg van het genre stond en waar alle nieuwste producties werden uitgetest voor ze op het grote publiek werden losgelaten. Wie herinnert er zich nog de sets van Olivier Pieters, Phi Phi, Eric B en Deg? Voor wie die nog vers in het geheugen liggen, wordt dit de kans om het allemaal nog eens opnieuw live te beleven en voor de anderen dé gelegenheid om 20 jaar later nog eens deel uit te maken van dat buitengewone stukje Belgische muzikale geschiedenis. In de ‘main room’ krijg je de vroege sounds te horen en in de tweede zaal boven worden de club sounds van de jaren ‘90 gefeatured met dj’s als Quincy, CP en film-regisseur Jozef Devillé die door deze tours de smaak van het dj-en ook te pakken heeft.

De enige, echte Belgische sound op legendarische locaties met de absolute hoofdrolspelers van toen – deze keer met alleen maar vinyl - dat is ‘The Sound of Belgium’ tour!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: