‘The Sound of Belgium’ is een documentaire van Jozef Devillé die op zoek ging naar de spirit van een natie en de geschiedenis van België’s elektronische muziek en de mensen die erop dansten schetst of hoe een klein land in het hart van Europa een uniek geluid ontwikkelde en zich zo op de wereldkaart plaatste. De film kende een ongehoord succes en werd al in vele zalen over het hele land vertoond en verschillende keren op nationale zenders uitgezonden.

De beste manier om dit verhaal te blijven vertellen en te herbeleven is uiteraard op de dansvloer. Dit verhaal werd aan het begin van het jaar gelaunchet met een exclusieve en nooit geziene club tournée op 4 verschillende data in 4 verschillende clubs. De tour was zo’n succes dat hij op algemene aanvraag terug kwam en deze keer worden de begindagen helemaal gerespecteerd want alle dj’s spelen zuivere vinyl sets op deze tweede editie. Die pareltjes waar zo naar gezocht werd en die het begin van de new beat en vroege house en trance klassiekers inluiden en bepaalden.

De tour ging opnieuw van start in de Balmoral in Gentbrugge en zakte daarna af naar de H20 dat na 20 jaar van heel wat elektronische muziek fans aantrekken, zijn laatste jaar ingaat. En nu staan er nog twee locaties gepland. Op beide locaties stond Eric B nog op het programma maar aangezien hij ondertussen zijn strijd tegen kanker verloor, wordt de eerstvolgende ‘The Sound of Belgium’ een eerbetoon aan deze pionier die ook uitgebreid in de film aan bod komt met zijn buitengewone kennis van het Belgische elektronische muzieklandschap. Hij betekende heel veel voor de scene en zal heel erg gemist worden!

Dit eerbetoon gaat toepasselijk door in La Rocca, de langstlopende club van het land, waar vanaf het prille begin tot maandagochtend werd gefeest alsof het leven er van af hing en waar Eric Beyssens jarenlang op zaterdag de plak zwaaide. Op de line-up een heleboel vrienden waarmee hij de decks deelde, te beginnen met zijn partner in crime op zondag, Marko de la Rocca maar ook Philippe Traikos, Olivier Abbeloos, Tofke, Henk Vandepapeliere, Salvatore en Quincy. Begeleid door Eric’s favoriete percussionist, Hanson Force.

De TSOB tour komt – net zoals op de eerste editie - op zijn eind op 17 december in Boccacio dat mee aan de wieg van het genre stond en waar alle nieuwste producties werden uitgetest voor ze op het grote publiek werden losgelaten. Wie herinnert er zich nog de sets van Olivier Pieters, Phi Phi, Phill Watts en Deg? Voor wie die nog vers in het geheugen liggen, wordt dit de kans om het allemaal nog eens opnieuw live te beleven en voor de anderen dé gelegenheid om 20 jaar later nog eens deel uit te maken van dat buitengewone stukje Belgische muzikale geschiedenis. In de ‘main room’ krijg je de vroege sounds te horen en in de tweede zaal boven worden de club sounds van de jaren ‘90 gefeatured met dj’s als Quincy, CP, Tomaz en film-regisseur Jozef Devillé die door deze tours de smaak van het dj-en ook te pakken heeft.

De enige, echte Belgische sound op legendarische locaties met de absolute hoofdrolspelers van toen – deze keer met alleen maar vinyl - dat is ‘The Sound of Belgium’ tour!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: