The Sound of Belgium: een geluid, een beweging, een film en sinds deze week ook een compilatie. Het album dat de bejubelde muziekdocumentaire als officiële soundtrack moet begeleiden. The Sound of Belgium verkent het rijke, doch onvertelde verhaal van de Belgische dansmuziek. Van de grote dancings met Decap orgels tot de gouden dagen van de Popcorn; van donkere en koude Electronic Body Music en New Beat naar Belgische House en Techno.

De compilatie is dan ook een weerspiegeling van al deze stijlen doorheen meer dan 4 decennia van fantastische en bizarre muziek die een stempel drukte op de eindeloos feestende meute die we ‘de Belgen’ noemen. Een soundtrack die samengesteld is uit atmosferen en emoties die de kern samenvatten van een land en een gouden era van muziek. Het album toont de roots van de moderne dansmuziek in de Belgische danscultuur met een doorsnede van eclectische, innovatieve tot zelfs loeiharde dansnummers. Dit is ‘The Sound of Belgium’. Als een soort alternatieve kroniek van unieke populaire muziek gaat The Sound of Belgium op zoek naar de geest van een natie en mensen die er op dansten.

De documentaire ging in première op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent in oktober 2012 en kreeg zijn internationale première een maand later op het prestigieuze International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) waar het al snel een publiekslieveling werd.

Na een succesvolle zomertour langs tal van alternatieve cinema’s en discotheken, was de film klaar voor het internationale circuit. Hij werd intussen reeds geselecteerd voor het gerenommeerde In-EDIT Music Documentary Festival in Barcelona en Santiago de Chile. Deze week zijn er screenings in Londen (als onderdeel van het Belgian Booms muziekevenement) en later deze maand in  Parijs (in de legendarische Le Grand Rex). De laatste toevoeging aan het internationale schema is het Kaunas International Film Festival in Lithouwen.

Vorige maand werd The Sound of Belgium bekroond met de Ensor Award voor Beste Vlaamse Documentaire van 2013 op het Film Festival van Oostende. Hiermee heeft de documentaire reeds zijn tweede bekroning binnen, eerder ontving hij ook de Red Bull Elektropedia Special Vanguard Award.

Eergisteren was regisseur Jozef Devillé te gast in Café Corsari, vanavond doet hij zijn verhaal in Koppen op EénWie nieuwsgierig is naar de documentaire kan zondag a.s. (13/10) terecht op Canvas.  Een volledig schema van screenings is beschikbaar op www.tsob.be. Binnenkort is de film trouwens ook integraal te zien op de website (VOD).

De compilatie is beschikbaar in de meeste platenzaken en op iTunes.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: