STAN zet 2017 in met Na de repetitie van Ingmar Bergman. Frank Vercruyssen deelt het toneel met de pas afgestudeerde Nederlandse actrice Tessa Friedrich. De premièrereeks vindt plaats van 10 tot en met 14 januari in de repetitieruimte van STAN op het Hessenplein 2 in Antwerpen. Vervolgens is de voorstelling ook in Mechelen (NONA) te zien van 18 tot en met 21 januari en in Utrecht (Theater Kikker) van 25 tot en met 27 januari. 24 januari speelt STAN de productie als benefiet voor het behoud van Rataplan in Antwerpen

atelier
STAN, De Koe en Maatschappij Discordia onderzoeken het toneelspelersvak: hebben toneelmakers - zoals beeldhouwers en schilders- een atelier, en zo ja: hoe ziet dan er dan uit? In een bifrontale opstelling wordt de vierde wand gesloopt en weer opgebouwd. Na proefvoorstellingen in Antwerpen in de Balzaal van De Koe, Amsterdam en Haarlem, gaat deze zogenaamde 'polycoproductie' in première in Toulouse bij Théâtre Garonne.

The way she dies
The way she dies verkent de impact van literatuur op ons leven. Een boek kan ons veranderen. We lazen Tolstojs Anna Karenina en hielden het tegen het licht van onze eigen ervaringen. Een verzameling levens die door het lezen van Anna Karenina veranderden.

Deze coproductie met Teatro Nacional D. Maria II brengt Portugese en Belgische acteurs samen. Tiago Rodrigues, met wie STAN al verschillende keren samenwerkte, schrijft de tekst.

The way she dies gaat in maart in première in Lissabon en gaat vervolgens naar Porto, Toulouse en Brussel (Kaaitheater).

Bernhardtrilogie
De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard is al jaren compagnon de route van STAN. Drie stukken van deze gewetensonderzoeker van het individu, maar ook van de politiek - en in het bijzonder van de kunst en de cultuur, worden nu als trilogie gepresenteerd en zijn zo getuige van de veranderde tijd en van onze evolutie sinds de creatie in 1999. Twee jonge toneelmakers, Sara Haeck en Jonas De Vuyst, spelen mee en vertegenwoordigen een nieuwe generatie.

De trilogie wordt voor het eerst in Antwerpen gepresenteerd in Monty in juni, gevolgd door een tournee door Vlaanderen en Nederland met haltes in o.a. Mechelen, Gent, Leuven, Brussel, Haarlem en Amsterdam.

Art

In 2014 bewerken en vertaalden STAN en Dood Paard Kunst, het bekendste stuk van Yasmina Reza. Drie jaar later grijpen ze terug naar de oorspronkelijke taal en touren ze met het Franstalige Art door Frankrijk in mei en juni.

Art is niet alleen een briljante tragikomedie; het immer cynischer wordende neoliberale discours over de relevantie van kunst en cultuur maakt dat deze tekst beangstigend actueel blijft.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over