Sanne Goetschalckx

Afgelopen zaterdag verwelkomden de mannen van Peter Pan Speedrock maar liefst 5000 rock liefhebbers op de 10e editie van hun eigenste 1-dagsfestival Speedfest. Ondanks de aanslagen in Parijs en daardoor het wegvallen van de headliner Eagles of Death Metal, werd het toch een uitverkochte editie.

Om de veiligheid voor iedereen in het klokgebouw te garanderen, waren de veilgheidsregels verstrengd. Bij het betreden van het gebouw werd iedereen gefouilleerd en alle tassen volledig gecontroleerd . De wachtrij buiten liep hierdoor snel op en tot een heel eind in de namiddag zag je mensen geduldig aanschuiven. Helaas betekende deze strengere controle ook dat Buffalo Summer de dag mocht openen voor een nog bijna lege zaal. Ze lieten het niet aan hun hart komen en gaven het beste van zich zelf. Het publiek dat wel tijdig binnen geraakt was, was gelukkig wel enthousiast. En zo werd op de andere podia het feestje op gang getrokken door Honeymoon Disease en Bask.

Tijdens het optreden van Backyard Babies zagen we een publiek dat al beetje was opgewarmd en hun enthousiasme duidelijk liet blijken door geregeld hun vuisten en horns de lucht in te gooien. Het enthousiasme groeide verder en bij het optreden van Pro-Pain verschenen de eerste mosh-pits en kon je ook al eens bier zien vliegen. Alle ingrediënten voor een heerlijke festivaldag waren dus aanwezig.

Het bier vliegt hier niet enkel in het rond, maar gaat ook vlot in de man/vrouw. Daarom is er ook een heuse foodcourt voorzien om de innerlijke mens te voeden. En om dit eetmoment een beetje gezelliger te maken, mag DJ De Rooie Neger traditiegetrouw zijn plaatjes draaien van Slayer tot Schlager.

Net zo als op elk festival is het moeilijk tot bijna onmogelijk om alles gezien te hebben. Om toch een keuze te maken, kan je verschillende criteria gaan hanteren. Zoek bijvoorbeeld de band met de meest opmerkelijke outfit. Die prijs was dit jaar weggelegd voor Klingonz. Als echte circus clowns betraden zij het podium. Er was zelfs plaats voor een kleine jongleeract. Maar de band komt wel met een waarschuwing: de zanger laat behoorlijk graag zien wat hij in huis heeft. Als je liever kiest voor het betere headbang werk en houdt van luid en sterke bas, dan zullen de optredens van Obituary en Napalm Death je zeker weten te bekoren.

Iets na 12 was het tijd voor de afsluiter van de avond door Peter Pan Speedrock. Voor zij hun optreden begonnen, vroegen ze aan alle aanwezigen om even stil te staan bij de aanslagen in Parijs en terreurdaden in het algemeen. Op hun verzoek werd het gedurende 1 minuut muisstil in het Klokgebouw. Nadien bouwden ze samen met een uitzinnig publiek nog een stevig feestje.

Er waren natuurlijk nog heel wat andere bands die zeker de moeite waard waren: Nick Oliveri’s Mondo Generator, Danko Jones, Crobot, Carcass, Refused, Voivod, Bob Wayne, … Om echt te achterhalen hoe een geweldig feestje Speedfest is, kan je dit het beste volgend jaar zelf komen ervaren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over