Het bijzonder spannende vijfde en laatste seizoen van Breaking Bad wordt door velen beschouwd als het beste van de hele serie. Het begint met gevolgen van de afrekening van Walt White (alias Heisenberg) met drugsbaas en concurrent Gus Fring (aan het einde van reeks 4) en volgt de verdere ontwikkeling van Walts imperium, met nieuwe allianties en harde confrontaties. Vanaf maandag 17 februari om 23.10 u.

Een reeks over een schuchtere en saaie leraar scheikunde van middelbare leeftijd met longkanker, een zwangere vrouw én een gehandicapte zoon; een man die bovendien syn- thetische drugs maakt om rond te komen: het lijkt niet meteen het meest sexy uitgangs- punt voor een pakkende serie. Toch waagde het visionaire Amerikaanse kabeltelevisiesta- tion FX het erop, mede overtuigd door het charisma van schrijver-regisseur Vince Gilligan, die destijds een hit maakte van The X-Files. Ze waren bij FX erg enthousiast over het idee, maar bij de uitwerking ervan kregen ze koudwatervrees en uiteindelijk schoven ze het pro- ject van zich af.

En zo belandde het in 2008 bij een ander station, AMC, dat het jaar daarvoor ook al een succes had gemaakt van een andere ongewone reeks: Mad Men. En het was ook deze keer een goede gok, want Breaking Bad werd nog beter bekeken dan Mad Men en ook de critici waren bijzonder enthousiast over deze zwarte komedie over een gewone man die door het leven geslagen wordt en meer uit noodzaak dan uit overtuiging een nieuwe weg inslaat: het verkeerde pad. In vijf seizoenen ontwikkelde Walt White (Bryan Cranston) zich tot een van de meest memorabele figuren uit de televisiegeschiedenis: van een antiheld met een gigantische midlifecrisis tot een gewiekste crimineel. White wordt op sublieme manier ver- tolkt door Bryan Cranston: herkenbaar en tegelijk enigmatisch, tragikomisch, genuanceerd en ontroerend.

Breaking Bad werd veelvuldig bekroond, onder meer met tien Primetime Emmy Awards, waaronder drie opeenvolgende voor Bryan Cranston als beste acteur. Een van de grooste fans is de Britse acteur Sir Anthony Hopkins, die Bryan Cranston prees voor de ‘best acting’ ooit. Volgens Guinness World Records is Breaking Bad de best gewaardeerde serie aller tijden.

In de eerste aflevering van de vijfde reeks, Live Free or Die, zien we hoe het nieuws over de drie doden in het bejaardenhuis Casa Tranquila (aan het einde van de vorige reeks) de ronde doet. Nadat hij zijn rivaal Gus Fring met een bomaanslag in het bejaardenhuis uit de weg heeft geruimd, wist Walt alle sporen op de laptop van Fring over zijn betrokkenheid bij de activiteiten in het drugslabo. Wanneer Walts schoonbroer en drugsbestrijder Hank het vernielde superlabo ontdekt, beseft hij dat hem een serieus onderzoek wacht...

Breaking Bad V: vanaf maandag 17 februari om 23.10 uur bij Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over